黃世澤:總辭須要有民意背書,新加坡社陣式總辭嘅歴史教訓令我對總辭好有保留

268 回覆
233 Like 91 Dislike
個人認為有得呢次,就會有無限次
當然其實都冇能力阻止到佢咁做

但作為「so call」支持抗爭 政治人物係咪應該有返d風骨,起碼唔係配合政府破壞香港制度

當然可能呢樣都係我一廂情願,要求太高
如果你話點解之前唔辭要依家辭,答你因為timing問題,16年DQ嘅時候美國未反共,再加上泛民冇總辭嘅意志

依家美國反對延遲選舉, 冇話過接受人大欽點,你配合美國加快香港光復先可以一勞永逸幫手足

同埋你要去評論議題,依家立會咁廢都唔需要再靠議員發聲啦,你自己都可以Twitter
見到對家都叫你辭
樓主你quote佢成篇文出嚟會唔會俾佢屌你同出律師信
條友好小器
不過公投決定都可以嘅
而家留去都各執一詞不如投票睇下邊面聲浪大啲
香港法治已死
想喺香港搞都係發下夢好過
第一、
我講緊議員以後冇資格再討論日後議題
佢講緊世柒冇資格討論公投
你就捉住我資格2隻字,話我資格論
第二、
同意,制裁係無議席既人發起
咁咪等議會外既人去遊說制裁
就咁睇落冇咩衝突,國際線一早都已經開始左
因為熱共永遠都係錯
因何評論議題有資格限制
人大講乜你就要跟㗎啦
背書呢個字點走出嚟
唔係用支持咩?
人大出嚟釋法話ok就冇得討論
因為基本法解釋權喺人大到
唔係叫總辭
係拒絕接受不明不實既政治延任
新加坡有d唔同,政權十分高民望,坡狗望住果班反對派踢走唔在乎
係㗎,下年佢鍾意嘅又會話延續,萬年國會

基本法嘅最終解釋權咪又喺人大度

所以你泛民玩得今次,下年又話延嘅話,只會不斷繼續落去,因為對家就係睇死泛民班友冇原則
人大嘅「合法」同國際社會嘅「合法」係兩回事
應該參考強國嘅多黨合作制

睇下強國共黨以外嗰啲係點,咪知泛民唔辭未來會點囉

前途一片光明,omdb又將有強國式嘅陽光司法
不過認真我睇咗好幾個page同連登支持同唔支持嘅人數睇落都相約
既然係咁不如真係投票決定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞