[連登治國方略] 大國狹縫 - 芬蘭

270 回覆
299 Like 1 Dislike
其實芬蘭同蘇聯戰爭中嘅人命傷亡唔算完全白費的,至少可以俾到警惕同教訓俾蘇聯 — 如果係要一意孤行想強行吞併/完全赤化芬蘭,蘇聯要付出嘅代價一定好高,其實係為芬蘭日後同蘇聯妥協談判係創造一個有利條件,如果唔係,我相信蘇聯連傾都費事
Push
作為就嚟4字頭嘅80後讀到樓主嘅意見有好大感觸,特別係掙扎部分,本來打咗一大堆但費事俾人話風向撚都係算數。
希望大家一定要留有用之身,保留希望,敵人唔會永遠硬板一塊,時間永遠站在我哋呢邊。
無錯,冇手足犧牲就冇主權冇獨立,根本唔會有空間響戰爭後以獨立國家妥協
作為就嚟3字頭嘅90後,可能親身經歷好多2014-2020年嘅事會可以用個宏觀D嘅角度睇香港呢段歷史。冇錯依家黎明係未到,亦唔知幾時會到,但唔代表我地就唔可以望遠D。冇錯,勇武手足絕對deserve respect,但大局總會有所進退,勇武係要用得其所,芬蘭人係好勇武,但正正亦都係因為自己人少,最講求唔好白白送頭。

香港人唔係芬蘭軍隊,無人會比到指揮我地每一個人要做乜。正正係咁樣,我地更加要搵自己最可以發光發熱既地方同角色,證明最多既野,靜靜地咁贏

一場戰爭,永遠都要有人做士兵,有人做Mannerheim,做得士兵就要有士兵嘅覺悟,無可能下下賴Mannerheim做錯決定犧牲士兵。香港人嘅composition係有D獨特,會做士兵嘅係唔多,但我相信一定會再有機會好好運用,但唔係依家。
Fantastic post leave name and pish
又唔見咗人影啊
樓主,個post是咪完架喇
永遠響我就黎唔記得左個post個陣就會有手足黎叫我
應該會出多兩篇有關芬蘭教育芬蘭戰後政治 (i.e. Paasikivi同Kekkonen點樣做咁耐總統),之後就完滿結束

下個topic未定,都會係講一D對香港有啟發既國家,應該都會開響學術台 (時事台好易世界大戰)
暫時候選佳麗:
1. 瑞典
2. 台灣 (雖然應該大把人熟過我)
3. 加泰羅尼亞
4. Comparative Politics向既topic (e.g. 台灣<>南泡民主化,智利<>印尼軍事獨裁同結果)
瑞典+ Norway
寫咩topic都支持
lm
芬蘭爭啲變咗第二個波羅的海三國(愛沙尼亞、立陶宛同拉脫維亞俾蘇聯夾硬吞併,WWII後期俾納粹+蘇聯兩方夾殺)

波羅的海三國
波蘭
立陶宛113復國運動(1991.01.13)俾蘇聯血腥屠殺,到咗1991年蘇聯搖搖欲墜嘅時間美國仍然得把口支援立陶宛、拉脫維亞同愛沙尼亞復國;美國關心以色列遠多過晒波羅的海三國

search:
Sausio 13-oji
支持 芬蘭真係一個好傳奇的存在
除咗芬蘭 波羅的海三國都有悲慘的建國史
相較之下波羅的海三小國其實都真係好慘

以前二戰波羅的海三國+波蘭同芬蘭一樣,都係勁唔信美國同西歐國家冇任何實際行動而得個講字

立陶宛113復國運動(1991.01.13)俾蘇聯血腥屠殺,到咗1991年蘇聯搖搖欲墜嘅時候美國仍然得把口支持立陶宛、拉脫維亞同愛沙尼亞復國;美國關心以色列遠多過晒波羅的海三國(美國精力去晒科威特戰爭、以色列自衛還擊反巴勒斯坦+反伊朗)

search:
Sausio 13-oji
成碌鳩噉
In short, 小國/地方要獨立, 必先謀定而後動, 木土民族思想不可滅, 待大國內亂/應接不暇時就要爭取獨立

西方有芬蘭
東方有交趾
Estonian into Nordic
留名支持
強帖留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞