[連登治國方略] 大國狹縫 - 芬蘭

270 回覆
299 Like 1 Dislike
關於蘇芬談判,我睇過幾個衝突既講法,但關鍵點正正係樓主所講既幾個小島

其中一種講法係,最後談判破裂係因為蘇聯租借漢科半島條款,由於漢科半島位於芬蘭腹地並接近赫爾辛基,蘇聯係當地駐軍係芬蘭不能接受,芬蘭亦相當質疑蘇聯堅持呢一條既動機
今晚最後,為大家送上Mannerheim元帥響冬季戰爭結束兩日後,響芬蘭軍隊發出既Order of The Day

To Soldiers of the glorious Finnish army!
https://histdoc.net/history/mheim.html

聽日會節錄翻譯一部分比大家睇,唔怕英文既可以睇咗先,睇到好滾動
的確租借Hanko Peninsula呢點係好關鍵,因為仲要容許蘇聯駐軍同起基地,仲要響芬蘭境內運送軍隊,而運送途中會經過Helsinki
目錄/參考資料/巴打指正

目錄
#1 芬蘭起源至獨立建國 ( ? - 1920)
#42 建國至冬季戰爭前夕 (1920 - 1939)
#50 冬季戰爭爆發 (1939/11 - 1939/12)
#67 冬季戰爭 - 芬蘭坦克部隊情況 (1939) 感謝@Nebelwerfer巴打
#75 冬季戰爭中後段至完結 (1940/1 - 1940/3)

參考資料 (暫時)
1. Wikipedia (主要係英文) - 芬蘭,芬蘭歷史,Great Northern War,Grand Duchy of Finland,Winter War .... 仲有好多
2. Youtube - World War II Channel by TimeGhost History
https://www.youtube.com/c/WorldWarTwo/
Episode 007 開始
3. 書 - "Upheaval" by Jared Diamond
4. http://www.winterwar.com/

巴打指正
#32 有坂真白 巴打
"芬蘭紅軍嘅領導者係芬蘭社民黨而非共產黨,共產黨係內戰後係社民黨分裂出嚟,所謂蘇俄運過去嘅軍火係社民黨真金白銀買返嚟,而芬蘭社民黨一向都係堅定嘅芬獨份子,相反右翼嘅老芬蘭黨早期政策只係向克倫斯基嘅俄羅斯尋求芬蘭自治嘅可能性,亦因為咁係十月革命嗰一刻陷入左同新芬蘭黨嘅內鬥中
呢場內戰亦唔係受到蘇俄影響,只係內部政治問題拆唔掂而大打出手,因為1917年帝俄嘅政治動盪令社民黨係1916年係議會內獲得嘅絕對多數議席化為烏有,無辦法執行原先準備好嘅社會改革方案
比較有趣嘅一點係社民黨係以一票之差否決左用武裝奪權,相反向列寧要求佢承認芬蘭獨立,而列寧亦都咁樣做左,但正正就係呢幾刻嘅猶疑令右翼嘅領頭人物可以逃離首都為戰爭作準備"
輕輕自推
好唔好睇
芬蘭呢D極限作戰真係得芬蘭呢個地理環境先work
我覺得不錯,不過只講戰鬥,其他講得好少
仲凍過契哥屋企
雪變得恐怖
仲要森林+湖,要不是芬蘭人打到冇彈藥 (如界有美帝租借法案) 蘇聯唔知要死多幾多人
對,不過如果契哥係夏天入侵,情況可能大不相同,林林太心急
留名支持
竟然
上網見人推薦話有講政治
就算有都好少……
有點點失望,涵蓋面太少
不過如果鍾意睇戰事ok嘅
佢係成本書分開幾個時段講成場戰爭
講埋卡爾馬聯盟
呢個可能要下個post (如果有)講瑞典先有
支持巴打
呢個YouTube Channel World War Two
每個禮拜出一條片實時講返當年二戰嘅局勢,其中冬季戰爭講得都幾詳細幾好睇的,大家可以睇下。
https://youtu.be/2M8s3eH-gfE
再推

支持巴打
Sor各位巴打今日休息一天,聽日希望出到Aftermath of Winter War
呢個Channel係世界級,本身話會12月去Hawaii實地回顧Pearl Harbour,希望去得成
push
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞