[連登治國方略] 大國狹縫 - 芬蘭

270 回覆
299 Like 1 Dislike
好睇可唔可以講多啲北歐史同佢哋之後近現代既社會主義文化既關係?
LM
無嗱?得咁少
好睇,北歐歷史真係冇接觸過
期待下一篇
去過芬蘭,當地雪景真係好靚,飛機上望落去,以為入左童話世界,。埋第一次覺得 "小肥肥一族" 裡面ge 畫面係真,如果入森林探險可能真係搵到姆明谷。
有一點要修正
芬蘭紅軍嘅領導者係芬蘭社民黨而非共產黨,共產黨係內戰後係社民黨分裂出嚟,所謂蘇俄運過去嘅軍火係社民黨真金白銀買返嚟,而芬蘭社民黨一向都係堅定嘅芬獨份子,相反右翼嘅老芬蘭黨早期政策只係向克倫斯基嘅俄羅斯尋求芬蘭自治嘅可能性,亦因為咁係十月革命嗰一刻陷入左同新芬蘭黨嘅內鬥中
呢場內戰亦唔係受到蘇俄影響,只係內部政治問題拆唔掂而大打出手,因為1917年帝俄嘅政治動盪令社民黨係1916年係議會內獲得嘅絕對多數議席化為烏有,無辦法執行原先準備好嘅社會改革方案
比較有趣嘅一點係社民黨係以一票之差否決左用武裝奪權,相反向列寧要求佢承認芬蘭獨立,而列寧亦都咁樣做左,但正正就係呢幾刻嘅猶疑令右翼嘅領頭人物可以逃離首都為戰爭作準備
lm

多謝樓主花時間介紹芬蘭立國歷史
支持
感謝巴打指正,我都係響Wikipedia + 其他網絡英文source + 最近睇一本書,希望寫個有趣D既芬蘭簡史,有怪莫怪
希望會響戰後芬蘭個part詳細D講下
lm
支持 芬蘭真係一個好傳奇的存在
除咗芬蘭 波羅的海三國都有悲慘的建國史
今晚會開始詳細講冬季戰爭,希望可以一路講到冷戰結束
push
高質
目錄/參考資料/巴打指正

目錄
#1 芬蘭起源至獨立建國 ( ? - 1920)
#42 建國至冬季戰爭前夕 (1920 - 1939)

參考資料 (暫時)
1. Wikipedia (主要係英文) - 芬蘭,芬蘭歷史,Great Northern War,Grand Duchy of Finland,Winter War .... 仲有好多
2. Youtube - World War II Channel by TimeGhost History
https://www.youtube.com/c/WorldWarTwo/
Episode 007 開始
3. 書 - "Upheaval" by Jared Diamond

巴打指正
#32 有坂真白 巴打
"芬蘭紅軍嘅領導者係芬蘭社民黨而非共產黨,共產黨係內戰後係社民黨分裂出嚟,所謂蘇俄運過去嘅軍火係社民黨真金白銀買返嚟,而芬蘭社民黨一向都係堅定嘅芬獨份子,相反右翼嘅老芬蘭黨早期政策只係向克倫斯基嘅俄羅斯尋求芬蘭自治嘅可能性,亦因為咁係十月革命嗰一刻陷入左同新芬蘭黨嘅內鬥中
呢場內戰亦唔係受到蘇俄影響,只係內部政治問題拆唔掂而大打出手,因為1917年帝俄嘅政治動盪令社民黨係1916年係議會內獲得嘅絕對多數議席化為烏有,無辦法執行原先準備好嘅社會改革方案
比較有趣嘅一點係社民黨係以一票之差否決左用武裝奪權,相反向列寧要求佢承認芬蘭獨立,而列寧亦都咁樣做左,但正正就係呢幾刻嘅猶疑令右翼嘅領頭人物可以逃離首都為戰爭作準備"
相較之下波羅的海三小國其實都真係好慘
高汁 push
高汁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞