[連登治國方略] 大國狹縫 - 芬蘭

270 回覆
299 Like 1 Dislike
Urho Kekkonen呢
咁大個俄羅斯係隔離 又對出海口虎視眈眈
能夠恢復獨立真係極度幸運
呢個都係重要人物,一定會提到
超級大傻仔,末代沙皇尼古拉二世

呢到應該補返 習近平
話說如果樓主有興趣
除左wiki之外
都可以睇下書㗎

askhistorians有推薦書單同書評

芬蘭通史
https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/cp65bq/book_recommendations_finnish_history/

Meinander - History of Finland

冬日戰爭
https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/9cgr80/winter_war_literature/

Vesa Nenye, Peter Munter, Toni Wirtanen, Chris Birks - Finland at War: The Winter War 1939–40, Bloomsbury, 2015 (reprinted Osprey, 2018).
資料全面,涵蓋軍事及政治,有大量圖片,有用蘇聯解密檔案

Carl Van Dyke, The Soviet Invasion of Finland, 1939-40, Routledge, 2013.
大量使用蘇聯解密檔案,從蘇聯角度睇冬日戰爭

冷戰時期外交政策
https://www.reddit.com/r/Finland/comments/2rb2yu/books_on_finnish_foreign_policy_during_the_cold/
Roy Allison - Finland's Relations with the Soviet Union 1944-1984
https://www.reddit.com/r/AskHistorians/comments/5ealz2/books_on_finland_during_the_cold_war/
James Ford Cooper - On the Finland Watch: An American Diplomat in Finland During the Cold War.
感謝推介但未有時間買/睇
lm
話說有間芬蘭公司
香港人日日都好大機會用到佢嘅product
但冇乜人會發覺
芬蘭居民 留名
高汁
我應該知,香港人應該絕大部份一落街就要用

小國如何喺大國狹縫之間生存係一門學問

芬蘭如是 金仔如是
push
巴打可摸耳順便講下sisu
寫得幾好睇
坦克戰方面我up多少少,有興趣睇吓
Winter War 開始之際芬蘭有60架坦克
- 32x 雷諾FT (WW1)
- 26x 維克斯 Mk.E Alt. B (冇武裝-下面解釋)
- 2x Carden-Loyd Tankette (訓練用-可以無視)
最先進嘅係36年向英國Vickers買,為數1+32架嘅 Mk.E 坦克(嗰一架係示範車)
礙於原本Mk.E 短炮太廢(同埋冇錢)嘅關係,訂單冇包括武裝,瞄準鏡,無線電(部分連駕駛員張櫈都冇),芬蘭會係收貨之後自己裝返
Vickers方面...err 合約應該39年前交付32架,結果最後六架差唔多打完Winter War先到。芬蘭方面都因為本地兵工廠嚴重delay,所以開戰時候連一支反坦克炮都未搞掂

冇炮點訓練?唯有喺堆一戰FT上面拆落嚟裝吓假狗

最早成軍嘅Mk.E unit係第4裝甲連,40年2月23號正式編入16x Vickers Mk.E,不過由於車員開戰前係接受Renault FT訓練,同新坦克相處時間唔耐,產生大量操作上問題,16架坦克入面有13架運到前線,只有8/13架真係上到戰場,編號R-668坦克畀樹幹"kick"著,結果剩低7架投入實戰
4th Co.嘅初戰係Winter War內芬蘭唯一一次「大型」裝甲攻勢....攻擊前榴彈炮炸埋自己友,起步後步兵唔識協調令到坦克單獨作戰,最黑仔係當日紅軍亦有攻勢,晏晝之後全數7架都trap咗喺紅軍嘅前線入面。一打n嘅劣勢下有4架坦克被k.o.,紅軍亦最少失去一架輕坦,4th Co. 只好撤退,芬蘭亦都冇再試過同規模嘅坦克戰,直到後來continuation war

少數原裝嘅Mk.E坦克,芬蘭剩低嘅冇裝Mk.E都用改用俘獲蘇聯坦克炮
嘩要解釋呢樣嘢就好似要同外國人解釋香港D slang咁嘗試下

你個名
留名等講到Continuation War個陣你再加料
好呀
芬蘭用&反坦克方面都相當有創意,幾反映到佢哋民族性
推!!!之前喺芬蘭讀過一個月暑sem, 都學過呢d歷史,温故知新finlandization同sisu
Push
非常有興趣!
我有睇這個
冬季戰爭中段

冬季戰爭已經打左一個月,雖然前線手足憑着永不滅既勇氣智慧,暫時擋住蘇軍攻勢,但一開始講到彈藥短缺嘅問題開始浮現,響開戰嘅時候芬蘭只有三個星期嘅炮彈存量,依家已經打咗四個星期,雖然可以靠虜獲嘅蘇軍裝備補數,但始終杯水車薪,而且響卡累利阿Mannerheim Line死守嘅芬蘭軍隊,響響幾次蘇聯大規模攻勢之後,每晚都要重新修整防禦工事,重新埋雷整陷阱,基本上係唔使瞓,而且食物同水都開始短缺 (戰地既雪水因為被大量炮轟而受污染,一飲就痾),再咁落去,芬蘭只能夠全國玉碎。

芬蘭響11月既彈藥使用量,見到迫擊砲已經用咗6成有多

呢刻單靠芬蘭自己冇辦法永遠抵擋蘇聯,一切抵抗都要國際社會提供援助先會獲得最終成功。呢個時候嘅國際社會其實非常同情芬蘭,國際聯盟亦都響12月初既會議上譴責蘇聯入侵芬蘭並要求撤軍,但蘇聯拒絕並且被逐出國聯。與此同時英國同法國其實有探討過向芬蘭提供軍事援助,但呢個時候英國同法國基本上都望住為自己軍隊準備軍火,根本冇能力響冬季向芬蘭運送軍火,最後只有英國賣咗30架舊式雙翼戰機比芬蘭。

英國賣俾芬蘭既Gladiator雙翼戰機

德國雖然暗地裏好唔妥蘇聯,亦都響芬蘭內戰時候出兵幫助,但此時此刻仲未收英國法國皮,唔想響呢個時候同蘇聯開戰。

遠在大西洋對岸嘅美帝,呢個時候仲係開心食花生中,連老死英國都未必想幫,更何況更遠嘅芬蘭?

唯一實質嘅支援來自瑞典,大約12,000名志願軍由瑞典去到芬蘭參戰,但瑞典拒絕正式派軍隊參戰,避免同蘇聯起爭端。

瑞典志願軍團

其他幫助基本上就只有零零星星,由唔同國家運過黎嘅舊式武器。戰後有芬蘭老兵回憶,當時有用過來自意大利嘅一戰大炮,開炮嘅後座力好大,如果冇好穩陣嘅底座根本用唔到,個老兵仲講笑話,正常一個炮兵班會有個觀察員響前面睇炮彈落點,但用呢支意粉大炮嘅話,仲要有多個觀察員響後邊,睇吓支炮自己既落點。

於是國際線,就有啲似之前香港咁,個個都譴責話道義上支持,但講到要槍要炮要人就比唔到,戰場上面都係依然得芬蘭人,蘇聯人,同少數瑞典人。

而響蘇聯一方,經歷咗12月嘅大災難之後,終於按下咗佢最重要嘅National Focus

蘇聯開始切換軍官,重新審視進攻方式,將進攻重點放響卡累利阿地峽,並集中大量部隊。由1月開始,蘇軍大規模炮轟同空襲芬蘭各個重要鐵路城市以及橋梁,至於對進攻地區嘅炮轟,就唔再好似以前咁樣大家響同一個方向射就算,而係用熱氣球同偵察機協調,集中將炮彈傾瀉響防禦工事度,造成芬軍好大傷亡。坦克進攻亦都唔再好似之前咁自己一支公狗衝,而係一定要同步兵互相配合掩護。

就響蘇聯Load緊National Focus嘅時候,芬蘭政府同事已經不斷尋求方法同蘇聯講和,而響一月尾,一次響瑞典同蘇聯代表對談之中,蘇聯透露唔再支持由蘇聯自己扶殖嘅傀儡政權,而願意探討同由Risto Ryti領導既芬蘭合法政府討論和平可能性,咁樣意味着蘇聯有放棄全面佔領芬蘭嘅意向,芬蘭人嘅抵抗似乎見到𥌓光。

芬蘭第五任總統 Risto Ryti

但返到去戰場,呢個時候蘇聯National Focus已經就黎完成,大清洗Debuff好快就會拎走。

響卡累利阿戰線,蘇聯將原來既列寧格勒軍區重組成西北方面軍,將原本既指揮官梅列茨科夫 (Meretskov) 燉冬菇,換來大名鼎鼎既鐵木辛哥元帥 (Semyon Timoshenko)。鐵木辛哥要求大幅增強卡累利阿戰線既兵力,力求突破然後直攻赫爾辛基;同時用整個1月研究Mannerheim Line,同重新訓練蘇軍,特別係強調坦克步兵協同作戰。

本身統領基輔軍區既鐵木辛哥元帥

冬季戰爭後期

2月,拎走大清洗Debuff既蘇軍再次向Mannerheim Line發動大規模攻勢。響攻勢最集中既蘇碼 (Summa),蘇軍砲兵以每分鐘400發炮彈既密度瘋狂炮轟芬軍防線,今次蘇軍步兵響坦克掩護之下,逐個逐個消滅Mannerheim Line既碉堡,芬蘭軍隊仍然響陣地堅守左10日,到咗2月11日,堅守前往位於蘇碼東北方既拉地 (Lahde) 路上碉堡既芬蘭軍隊終於頂唔順退守,而該地區最後一個碉堡,響一整晚激戰之後仍然守得住,最後響12日清晨,蘇軍爆破人員將230公斤既炸藥放去碉堡上一個已經有裂痕既地方引爆,一聲巨響,呢個被稱爲 “Million Dollar Bunker” 既碉堡,連同入面死守既芬蘭士兵一齊被粉碎。Mannerheim Line終於被蘇軍突破。

蘇軍二月攻勢

2月15號,Mannerheim命令芬軍棄守Mannerheim Line西部,後退至中央防線。而響呢個時候,芬蘭已經筋疲力盡,彈盡糧絕,全國人口有超過10%都被動員參與戰爭相關工作,經濟近乎崩潰;蘇聯亦損失慘重,顏面掃地,去到春天融雪之後,蘇軍又會被困響森林沼澤入面,同時德國都唔希望戰爭繼續落去會比英法有機可乘,取道瑞典介入戰事,因此響2月12日,芬蘭透過瑞典,向蘇聯請求開始停戰談判。與此同時,蘇軍攻勢並未停止。3月5日,蘇軍已經攻至芬蘭第二大城市,卡累利阿重鎮維普利 (Viipuri)。蘇聯亦藉此響和談中提出更嚴苛既領土要求,但芬蘭已經無力拒絕,因為卡累利阿既芬蘭軍隊已經七零八落,子彈同砲彈都已經打晒,而外國勢力支援遙遙無期。3月12號,芬蘭接受蘇聯條件,於同日正午12時停火。冬季戰爭正式結束。

3月時蘇軍戰線

聽日再講停戰條款同芬蘭冬季戰爭後既情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞