[連登治國方略] 大國狹縫 - 芬蘭

270 回覆
299 Like 1 Dislike
明斯克停火協定(新屋主:芬蘭,談判方:烏克蘭、德國、法國、兩個烏東親俄附庸國同俄羅斯)個談判地位應該由芬蘭取代,因為白俄羅斯特區首長盧卡申科已經完全無法勝任
樓主呢?
又冇咗影
1同4都唔錯
莫洛托夫雞尾酒之發源地
Finland+Sweden+Estonia+Latvia+Lithuania+Poland
芬蘭教育

響之前幾回都有講過,芬蘭響大戰之前其實係一個相對落後,經濟集中於農業同伐木業嘅國家。響戰爭之後,好多原來嘅農地同伐木營地都比破壞或荒廢,土地同人口都因為戰爭減少,而且需要向蘇聯賠償戰爭損失,對芬蘭經濟造成好大困難,令芬蘭轉型成重工業經濟,例如造船,同之後嘅科技工業。而要向知識產業轉型,就必須有受高等教育嘅人民,而芬蘭之前好多回都有講過,最大弱點就係人少,所以令到每個芬蘭人都人盡其用,發揮最大潛能,就成為芬蘭教育嘅最大目標。

呢種哲學,響芬蘭普及教育之中體現出來。芬蘭嘅學校絕大部分都係公立學校,而早於1880年,芬蘭人嘅識字率就已經去到97.6%,早響1921年,芬蘭人已經有強制教育 (當時係通過人民學校 kansakoulu 實行)。但即使係咁,響戰後出生率上升,而不少相對貧窮人口仍然居住響農村,而無辦法進入城市嘅文法學校 (Grammar School) 接受較高質素嘅教育,因此響1963年芬蘭政府開始研究改革教育,希望將高質教育推比每一個芬蘭人。

響1968年,芬蘭國會通過《基本教育法》進行教育改革,將以往有城鄉差距嘅不同學校,由1972年起,統一入新嘅普及教育制度入面。教育改革響1977完成推廣至全國。從此之後,公立學校得到政府資助極多,而且教育水準亦都極高,即使係私立學校都係由政府獲得同一水平嘅資助,而且唔能夠隨意用加學費或者加其他雜費嘅方式去獲得額外資金,令到公私立學校嘅教育水準同環境相近,有效咁減少左貧富懸殊帶來嘅教育差距。

芬蘭Pre-School

香港幼稚園

另外芬蘭教育既師資要求都好高,響九年免費教育之中,中學同小學嘅老師,都必須要有碩士學歷先可以任教,而且要響芬蘭做老師絕對唔係讀唔成書,比錢攞個degree就可以做得到,而係有好激烈嘅競爭,一般都係大學入邊讀書成績最好嘅人先可以成功做到老師,一般來講,每10個想做老師只有一個真係做得到。

基本上如果你係一個芬蘭人,你會響六歲先第一次進入正式教育系統嘅學前教育 (pre-school),然後就係九年免費教育,之後就可以選擇就讀普通文法高中,或者職業高中,之後就可以相應進入學術型大學或者技術型大學/學院。而重點係呢一切都係免費,你唔需要比學費,學校嘅午餐都係國家資助所以免費,而且學生嘅醫療保障亦都係免費。你響學校入邊有必修課,一開始就要學兩種語言 (芬蘭語同瑞典語),但係功課就好少。芬蘭嘅學校,基本上係教學生點樣學習,而唔係直接向學生灌輸佢哋需要響考試用嘅知識,而且亦都好鼓勵學生搵自己嘅興趣,例如響芬蘭你想學樂器,亦都只係比好少錢就可以當興趣班咁學。簡單來講,你響芬蘭想學任何野,錢絕對唔會係一個問題,只要你想學,國家就會俾錢你學。響芬蘭亦都冇好統一嘅大規模考試,因為分咗學術學校同技術學校,而且本身整個教育系統極之講求因材施教,響小學嗰陣,每個芬蘭人嘅老師都會跟足自己成個小學六年嘅生涯,每個芬蘭人都係獨一無二。

芬蘭教育嘅多元化,同鼓勵學生搵自己最鍾意同最叻嘅嘢嚟學同做,令到芬蘭有源源不絕嘅人才工各行各業使用,亦都做到真正嘅人盡其用。天生我材必有用呢句說話冇錯,但只有響芬蘭呢種教育制度先會實現到出嚟。

或者係我地嘅香港,有一日因為國安法,因為取消香港關係法,有錢佬好多都走晒,香港唔再係一個白手套自由港,我哋一路奉行嗰種低稅率,無為而治嘅哲學變得過時,然後香港浴火重生嗰一刻,我哋都可以有條件實行好似芬蘭咁樣嘅普及教育?

我地香港學生

唔會有一個國家嘅人天生特別蠢 (而我覺得香港人其實甚至係特別聰明),只會有特別蠢嘅教育制度。
好正
Lm
香港壓迫教育
=
令人透唔到氣
其實我好好好想講呢個topic,但響香港呢個差唔多最黑暗嘅時代講光復之後點點點,打飛機味實在太重,真係自己出Post都忍唔住屌自己要諗諗用咩方法present件事
開頭對二戰芬蘭嘅印象係成功抵抗穌聯同雪地狙擊手,無諗到最後都要割地賠償
人雖精
但唔夠人血肉城牆打
1打200已經好勁
再加上芬蘭見到美國(羅斯福同杜魯門)對波蘭同波羅的海三國袖手旁觀
Lm
連登仔一般講芬蘭只係提佢地冬季戰爭勇武抗共
但冷戰期間為求自保要保持中立 甚至自我審查壓制反共聲音 好似台灣馬英九咁舔共 其實就係連登仔口中至撚憎果D咩地獄最底一層嘅中立撚 呢種治國方略我地又做唔做到?

http://glocalized-collection.blogspot.com/2014/08/blog-post_18.html?m=1

https://www.thestandnews.com/台灣/芬蘭傳奇與台灣總統-一/
我會話的確有一部分連登仔係走火入魔左 (定係PR五毛就不得而知,只能靠自己判斷),但要justify好似芬蘭咁樣所謂中立撚加奶共,前提係要咁樣真係保障到自己獨立先。奶,如果只係保障自己自主嘅手段 (而真係做到響某D層面奶令到其他更重要層面大家互不干預),可以斟酌;但香港政府個隻奶係慷他人之慨,將香港所有野送晒出去,求自己一夕安寢 (中低層) / 飛黃騰達 (777之流),不能接受。
另外對於立場條Link入面台灣人林濁水有關馬英九總統,所謂芬蘭化個講法,我覺得芬蘭同香港/台灣的確係有好相似地方 (所以我開post講芬蘭),最有感覺係「離上帝太遠,離莫斯科 (北京) 太近」呢句但芬蘭同我哋/台灣始終有好重要嘅分別:
1. 芬蘭民族自古以來就同俄佬不同文不同宗 (就算話要回歸,回歸瑞典都合理過俄羅斯),而香港/台灣<>中國,就算點用香港主體意識/台灣原住民文化解讀都好,始終文化上同中華文化淵源好深,因此少咗一個條件話自己係獨立民族國家
2. 承上,俄羅斯並無理由好似中國咁一日到黑用「維護國家統一」「民族大義」黎威脅台灣嘅獨立,簡單D講,就係台灣永遠都要屈係一個中國框架入面,咁又點樣做到芬蘭模式?

所以,響香港/台灣仍然未有離得開大中華政治框架嘅政治現實之前,根本所謂Finlandization嘅政策係一廂情願中共會因此放棄台灣主權。

講開又講,其實民族主體性同文化認同真係好重要,但香港真係未足夠,雖然有徐承恩呢類學者嘗試由歷史中塑造香港民族起源,但始終最重要係當下香港人急需有自己一套價值觀同文化 (唔止係粵語次文化) 去響呢一刻define香港人呢個identity,而呢個價值觀同文化係乜,依家我會話係未有共識
咁你覺得我地呢代人入政府靜靜地上位準備又有無用?
我覺得係有,因為政權移交,無可能真係由零開始重建成個政府,點都會有舊人響度,但我唔會鼓吹其他人入去,始終入到去一段時間,你仲係咪當初個個人係好大疑問。而點入 (AO/EO? ACO/CA? 紀律部隊? 甚至黑警?),入到去係爭上位定扮Hea扮傻,呢D全部係個人選擇嚟,唔到光復個刻,無人知邊個係無間道邊個係投共。

結論:咩時代都有人選擇入政府賣屎忽,自己唔入其實都係福氣嚟,成件事根本無可能做到100%堅壁清野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞