[連登治國方略] 大國狹縫 - 芬蘭

270 回覆
299 Like 1 Dislike
高汁
支持巴打
留名
高汁post
支持一下
燒出個未來
留名
Pish 樓主寫得好引人入勝
Finlandization?
所以解釋到芬蘭唔會入北約?
push
1941年既國際局勢

1941年既歐洲,已經接近完全被德國征服,雖然不列顛戰役仍然進行中,而德國空軍未能取得決定性空中優勢,但形勢上德國仍然係響歐陸勢不可擋。就響德國遲遲冇辦法打敗英國既時候,歐洲兩大惡魔Hitler同Stalin都各自盤算緊對方會幾時開自己波,德國一方已經開始策劃對蘇聯嘅大規模進攻,蘇聯就認為德國會先諗辦法打敗英國,希望避免挑釁德國,盡可能獲得更多時間準備。響1941年春天,已經有大約三百萬德軍被調至蘇聯邊界,而響準備進攻蘇聯嘅巴巴羅薩計劃同時,德國開始將目光放至對蘇戰線南北兩翼嘅羅馬尼亞同芬蘭上,希望兩個國家都派軍隊加入對蘇聯作戰。

Operation Barbarossa 巴巴羅薩計劃開始前既歐洲

隨着德國期望芬蘭響不久將來成為盟友,共同對抗蘇聯,德國同芬蘭嘅軍事關係開始變得密切。響1940年8月,德國就開始大量向芬蘭出售軍火,協助芬蘭響冬季戰爭後重新武裝,去到九月芬蘭甚至宣布允許德軍過境,導致蘇聯亦都隨即要求允許自己軍隊過境。芬蘭同納粹德國越行越埋導致蘇聯極為不安。就響呢個時候 (1940年12月) 芬蘭舉行總統大選,當時歐洲剩餘嘅三個陣營 (英國,德國,蘇聯) 都唔希望有一個過分傾向另一個陣營嘅候選人當選,最後先前為芬蘭總理嘅Rysto Ryti當選,暗地裏繼續之前向納粹德國靠攏嘅路線。

[未來照片注意] 1942年 Ryti同到訪芬蘭既Hitler會面

1941年5月,芬蘭派出代表團到德國柏林商討響將來嘅戰爭共同作戰,會談一直持續到六月初,而德國亦都向芬蘭透露巴巴羅薩計劃,但雖然會議有講到作戰同動員嘅安排,但德國就冇同芬蘭講確實開波嘅時間,而芬蘭就一直以為作戰會響1942年先開始。

1941年響Rzhev推進既德軍 (Btw圖左既二號坦克其實唔知對住蘇聯坦克有咩用)

根據同德國嘅協議,芬蘭響6月15日開始全國動員。而先前同德國談判合作協議嘅呢一切,除咗軍隊同極少數政府高層 (例如Ryti同Mannerheim) 之外,絕大部份人都去到6月9號,政府宣布開始動員後備軍人,先知道芬蘭將會同德國企埋同一邊。但即使芬蘭願意同德國合作,芬蘭仍然冇簽署三國同盟條約,因此芬蘭其實唔能夠當係軸心國一部份。芬蘭嘅領導層好明確咁講,佢哋只會對蘇聯作戰,而且只係希望奪回響冬季戰爭中失去嘅領土,其他交芬蘭係唔會打,希望咁樣可以得罪少啲人 (特別係英美)。

芬蘭唔想輸民意

繼續戰爭中,芬蘭西拉斯沃中將向德軍坦克獵手授勳

1941年6月22日,納粹德國連同羅馬尼亞軍隊,啟動巴巴羅薩計劃,向蘇聯發動全線進攻。Stalin大台完全冇估到德國會完全冇先兆 (其實就好Q多先兆,只不過佢個下和理非上腦,一心諗住自己好醒唔會中Hitler圈套) 嘅情況之下就入侵蘇聯,蘇軍完全陷入混亂之中,成班前線慘慘豬未瞓醒就比德軍炮轟同空襲收曬皮。而因為對德戰線處於無限潰敗嘅形勢,蘇聯被迫從其他軍區調動大量兵力支援,包括列寧格勒軍區。但即使係咁,由於響開戰初期德國空軍同海軍並未直接支援芬蘭,蘇聯仍然響芬蘭灣同卡累利阿有海空優勢。

Stalin示意圖,唔好激嬲德國 (非鞭屍)

巴巴羅薩計劃最初兩個月既攻勢,八月已經去到列寧格勒附近

芬蘭響開戰嘅時候,經過之前一年嘅準備,已經動員左接近500,000軍人 (留意番當時芬蘭總人口唔超過4,000,000,簡單啲來講即係動員左超過13%嘅人口落場) 準備參戰。芬蘭軍隊大致上分為三大集團軍,分別部署響卡累利阿地峽,拉多嘉湖以北嘅東卡累利阿,以及芬蘭中部。呢個時候嘅芬蘭軍隊,雖然已經比冬季戰爭時準備多咗好多,但響裝甲部隊上仍然十分短缺,只有一個裝甲營,而且幾乎冇摩托化運輸 (今次夏天冇得用雪橇鳥)。而響北極圈戰線,德國嘅挪威軍團,已經部署響芬蘭拉普蘭地區,準備向蘇聯嘅摩曼斯克軍港同鐵路進攻。

呢幅圖響網上搵到,但唔肯定係響邊個地方

隨着德軍已經展開攻勢,芬蘭軍隊響7月10日加入戰爭並且首先向駐守響拉多嘉湖以北嘅蘇軍進攻,繼續戰爭正式開始。

芬蘭Stug III

好耐冇咁有質素嘅歷史post
lm
兩年前去過赫爾辛基旅行之後愛上左芬蘭
見到坦克我又上水了
首先為Pz.II平反一下
眾所周知蘇聯喺Barbarossa開始時已經有好多 KV 同 T-34 (~600/~1100),Pz.II當然冇能力去應付,但係KV/T-34嘅致命傷係佢哋自身設計,車員訓練同零部件生產量
以T-34為例,千幾架車入面有~800架(原諒我記憶力差)係從未被操作過,早期T-34波箱亦有自爆傾向,戰鬥力減咗唔少
而蘇聯主力依然係T-26/BT系列(10000+),Pz.II嘅機炮係足以應付
相比法國一役,41年Pz.Div已經強好多,Pz.I退出前線,Pz.III / IV 數量爆升 etc. 唔少Pz.II都轉移去前方偵察,著彈觀察類型嘅打雜角色

返正題,41年後芬蘭向元首國買坦克係較為後期
StuG III G, Pz. IV J 訂單43/44年先落,之前芬蘭裝甲營主力就係「借」返嚟嘅蘇聯坦克,又名真人版GTA
芬蘭借過好多種類嘅坦克,T-34亮相四個月後芬蘭已經成功借用,41年10月見證蘇聯首次喺芬蘭戰線大規模使用T-34,同日一架全新T-34被發現丟棄係樹林入面
芬蘭人當然唔會坐視不理,即刻拯救咗呢個孤兒,駕駛員Lauri Heino由前線直接揸去新屋企,Heino後來亦身歷多戰獲頒Mannerheim Cross
另一架T-34,坐駕駛員位置就係Heino
Heino當日嘅T-34到今日都重存在架而家位於Mikkeli
再續前緣-繼續戰爭

繼續戰爭 (Continuation War) 一開始嘅時候,由於蘇軍忙於響北起愛沙尼亞,南至克里米亞半島既主戰線抵抗進擊嘅納粹德軍,根本冇能力響整個蘇芬國界防守芬蘭嘅進擊。由海因里希 (Erik Heinrichs) 中將 (就係響幾個月之前去到柏林同Franz Halder會面既參謀總長) 帶領既芬軍響7月10日首先向拉多嘉湖 (Lake Ladoga) 以北展開攻勢,響16號到達湖岸,成功將卡累利阿地峽同東卡累利阿既蘇軍切開。緊接着由拉迪基南 (Taavetti Laatiiainen,又一位曾經響一戰德軍服役既芬蘭將軍) 少將率領嘅芬軍響卡累利阿地峽發動進攻,雖然響穿越森林進攻時遇上好大補給困難,但仍然將被困響拉多加湖北岸既蘇軍包圍,迫使蘇軍要從拉多嘉湖水路撤退。去到八月,芬軍已經迫近並包圍維普利 (Viipuri),並同時向地峽以南,列寧格勒嘅方向進攻。呢個時候芬蘭已經大致收復所有響冬季戰爭中失去嘅卡累利阿,因此芬軍總司令Mannerheim元帥響七月尾同八月,分別向拉多嘉湖以北,同卡累利阿地峽既芬軍下令,暫時停止繼續向蘇聯內陸進攻。

芬蘭同德國對蘇聯既進攻計劃

芬蘭就成功收復左失地,但德國仍然未打敗蘇聯,因此芬蘭暫停進攻嘅決定,好快就惹來德國嘅干涉。響8月20號,德國陸軍元帥凱特爾 (Wilhelm Keitel)就致函 Mannerheim,希望芬蘭軍隊可以繼續配合進攻列寧格勒。Mannerheim指芬蘭政府同軍隊都唔希望繼續擴大戰線,但係響一部份軍隊自己人希望向蘇聯復仇,並且擴張領土嘅內部壓力底下,Mannerheim最後批准芬蘭軍隊響東卡累利阿發動進攻,而仍然禁止向列寧格勒進攻。8月30號,德軍再次請求芬軍從地峽向列寧格勒進攻,但芬蘭總統Ryti同Mannerheim再次拒絕。

正與Mannerheim談話既Keitel元帥 (個人認為佢其實唔係咁deserve佢支元帥節杖,主要係靠奶Hitler)

芬蘭決定繼續進攻,除咗受到德國壓力之外,其實有一部份原因係芬蘭國內都有野心建立大芬蘭,認為同蘇聯嘅邊界越短,就越安全 (“Short border, long peace”),芬蘭總統Ryti甚至覺得自己贏緊5比0,一度大想頭到想將芬蘭嘅疆域擴張到包括摩曼斯克既整個科拉半島,整個卡累利阿,甚至北英格利亞 (即係包括列寧格勒同一部份愛沙尼亞嘅領土)。因為Ryti既野望,芬蘭響10月尾拒絕咗美國既要求,不單止冇退回1939年嘅邊界,仲指示Mannerheim下令向摩曼斯克鐵路進攻,黎斷絕租借計劃生命線,說好的唔好輸民意呢?

中間暗藍色線係芬蘭1939年卡累利阿既邊界,見到芬蘭已經比收復失地做多咗好多下

而芬蘭響九月向東卡累利阿既攻勢成功將戰線推到連接拉多嘉湖同奧尼加湖 (Lake Onega)既斯維爾河 (Svir),並且攻陷東卡累利阿最大城市彼得羅札肉斯克 (Petrozavodsk,我認係我亂音譯)。時間去到12月,響芬蘭軍隊佔領整個卡累利阿之後,芬蘭就冇再響整條卡累利阿戰線發動任何進攻。

響東卡累利阿密林作戰既芬軍

1941年底芬軍佔領嘅土地,

同時期響北極圈戰線,德國挪威軍團向蘇聯響北冰洋唯一嘅軍港摩曼斯克進攻 (銀狐行動 Operation Silver Fox),希望佔領呢個港口同切斷向南嘅鐵路,令美國以租借計劃向蘇聯提供嘅軍火冇辦法運到前線,但攻勢去到11月仍然冇辦法達成目標,咁響呢個極寒冷嘅地方,蘇德雙方又只能夠紮營圍爐取暖,互無進展。繼續戰爭嘅戰線,就響呢個時候穩定落嚟。

德軍向摩曼斯克前進

雖然芬蘭響呢次進攻入面攞返唔少領土,但人員傷亡亦都唔算少 (已經有25000士兵陣亡,相等於冬季戰爭既死亡數字)。另外,全國上下幾乎所有由16歲至50歲既男子都徵召入伍或者動員到戰爭相關產業工作,甚至連女人都要動員響接近前線嘅地方做後勤工作,為咗支撐農業同其他工業,好多十零歲嘅細路都要落田做野,響伐木廠工作,甚至加入各大城市嘅防空部隊打飛機,全個國家都以軍事模式運轉。因為國內其他工業勞工嚴重短缺,實在頂唔順,響戰線穩定之後,芬蘭甚至安排部份復員黎支撐國內經濟。

芬蘭童兵

1941年12月2日,正當芬蘭叫做攞到自己想要嘅嘢,希望穩住自己的局勢,甚至大芬蘭崛起既時候,蘇芬戰線以南幾百公里由博克元帥 (Fedor von Bock) 統率既德國中央集團軍,用最後一口氣推進到莫斯科近郊,甚至可以見到克里姆林宮上面既紅星,但終於筋疲力竭,敵不過蘇軍既頑強抵抗同寒冬,響莫斯科城下停左落黎......

響莫斯科附近既德軍士兵,淨係睇個顏色就已經知出事
Werfer巴
其實Barbarossa入面咁多坦克大戰真係好精彩,可惜唔係本文主題
其實要不是蘇軍唔識玩佢地KV-1,T-34呢D痴線玩具,德軍用Pz III / Iv 短炮管 + Pak 38,又無Rommel攞打飛機88炮搶先"發明" Pak43,真係完全冇晒符
目錄/參考資料/巴打指正

目錄
#1 芬蘭起源至獨立建國 ( ? - 1920)
#42 建國至冬季戰爭前夕 (1920 - 1939)
#50 冬季戰爭爆發 (1939/11 - 1939/12)
#67 冬季戰爭 - 芬蘭坦克部隊情況 (1939) 感謝@Nebelwerfer巴打
#75 冬季戰爭中後段至完結 (1940/1 - 1940/3)
#106 芬蘭自己既Inter-War Period (1940/3 - 1941/2)
#107 Mannerheim給士兵的話
#137 繼續戰爭前夕 (1941/2 - 1941/6)
#140 蘇德戰爭初期坦克及芬蘭T34 (1941) 感謝@Nebelwerfer巴打
#141 繼續戰爭初期 (1941/6 - 1941/12)

參考資料 (暫時)
1. Wikipedia (主要係英文) - 芬蘭,芬蘭歷史,Great Northern War,Grand Duchy of Finland,Winter War .... 仲有好多
2. Youtube - World War II Channel by TimeGhost History
https://www.youtube.com/c/WorldWarTwo/
Episode 007 開始
3. 書 - "Upheaval" by Jared Diamond
4. http://www.winterwar.com/

巴打指正
#32 有坂真白 巴打
"芬蘭紅軍嘅領導者係芬蘭社民黨而非共產黨,共產黨係內戰後係社民黨分裂出嚟,所謂蘇俄運過去嘅軍火係社民黨真金白銀買返嚟,而芬蘭社民黨一向都係堅定嘅芬獨份子,相反右翼嘅老芬蘭黨早期政策只係向克倫斯基嘅俄羅斯尋求芬蘭自治嘅可能性,亦因為咁係十月革命嗰一刻陷入左同新芬蘭黨嘅內鬥中
呢場內戰亦唔係受到蘇俄影響,只係內部政治問題拆唔掂而大打出手,因為1917年帝俄嘅政治動盪令社民黨係1916年係議會內獲得嘅絕對多數議席化為烏有,無辦法執行原先準備好嘅社會改革方案
比較有趣嘅一點係社民黨係以一票之差否決左用武裝奪權,相反向列寧要求佢承認芬蘭獨立,而列寧亦都咁樣做左,但正正就係呢幾刻嘅猶疑令右翼嘅領頭人物可以逃離首都為戰爭作準備"
個人覺得識唔識用呢啲痴線玩具都唔會影響太大
KV產量高,車員還算熟練,但係零部件幾乎斷貨,維修非常難(波箱),影響出戰率
T-34 車員唔熟練,但本來設計上車員分工效率都偏低,指揮官要兼任裝填,車內視點少令到協調行動難之類
參數上蘇聯坦克係比較優勝,但戰鬥單位效率會傾向係德軍佔優,況且 37mm / 50mm 炮亦都冇想像中表現得差,kill 呢樣嘢唔一定要打爆先計 失去戰力已經足夠

題外話, Rommel & 88 呢個關聯幾有問題,88炮喺入侵波蘭前已經有重反坦克旅裝備,主要係拖式嘅對地版同埋十零架自走版,主要用嚟反碉堡,但亦有打坦克
所以我唔多信 Rommel 係第一人,如果係真嘅咁啲穿甲彈又點變出嚟
又或者佢個第一係指徵用 Luftwaffe 嘅防空88,呢方面就冇查證過啦
🇫🇮
T-34初期最蝕底係蘇聯唔夠車載無線電,指揮官要靠旗語指揮成個裝甲旅,所以德軍就瞄住舉旗部坦克射。加上用旗指揮坦克會令到指揮官部坦克更加靠向前線,所以前期德軍只要射爆部指揮車,基本成個坦克旅指揮中樞就癱瘓左。要到後來美國lend lease大量援助蘇聯車載無線電先徹底解決問題。

PAK-88係戰爭初期作用唔太大,事關德國初期沿用打法國既戰術:用坦克快速突破敵軍兩翼然後迂迴,步兵再從後跟上,整體強調機動性(有少少似德國隊2014攞世界杯路維用既戰術) 88炮呢啲笨重嘢好少會部署係前線。當然後期面對IS-2 T-34/85梗係用得上88炮,呢個就係後話。
文就未有,不過題外話,Hearts of Iron IV Kaiserreich Mod 用芬蘭有得form Greater Finland 今晚試下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞