『薪火post』BNO 續期資訊(99) 希望100之前會approve

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
submit左online form今日第三日都無覆
我就好清晰嘅,當年我負責全家搞掂晒個登記,我自己從未斷續過。

我只不過嘗試用其實角度,去理解點解當年有啲人會無去登記啫!學你話齋,陷世界都知,有電視有報紙有海報宣傳,無理由會有漏網,我以前都認為呢啲人好少嘅啫,但喺呢度短短時間,確實真係發現唔少苦主。咁對於呢班人嚟講,有咩可以做?唔通因為咁怨恨父母一世?解唔解得通都係其次,用多方面思考,就唔會因為無bno而諗埋一邊,要走仲有路,實有出路嘅!
多過兩個月,咁耐
received 同 processed 係同一日
希望快啲approved

想問下你大約幾時寄架
我寄完fedex話收左,但仲未見佢話receive
依排received轉being processed好似快咗好多

同樓上幾位嘅日期都差唔多
22/7寄
29/7簽收
用太空船寄
SMS 都冇啊 但係有passport Office e-mail 話寄左
我都係咁,差左一本未到,連DHL 個SMS 都冇
是咁的,我依家個情況係,我阿媽有bno,但係唔見咗,同時間佢又唔記得有冇寫 included child,而家申請緊補領, 想問係咪一定要等佢送到嚟先知有冇寫
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
英國護照係1998年轉版之後就無咗included child呢part, 所以你阿媽本嘢返黎係唔會睇到呢啲嘢。
仲有個問題,依家幫阿媽申請緊補領,咁佢就寄咗封email叫我打畀佢啦,咁我係咪要等成功註銷咗本舊護照(即係畀咗註銷號碼)先可以繼續申請
我屋企97前攪左次泰國旅行,先走去攪本bno, 如果唔係既話真係唔會攪

終於
等左差唔多成半年
講起嚟我舊年續,都唔明點解要父母結婚證明及出世紙,已經有本完整過期BNO,countersign仲可以話合理,驚樣子變化大要確認身份

而家取消父母出世紙及結婚證明合理,根本冇必要
準備又打爆po
你咁多資料都唔確定
最少攞咗ref no先再講啦
等多一排都冇去佢個網send enquire form啦 上面有巴打話等2個星期都係合理啊好似
我之前等極都冇supporting doc寄返嚟都係去個度問
因為個系統低能地將太舊無續嘅,歸類首次申請,但當bno有幾十萬人一次過湧嚟,PE 如果仲要認真睇咁多嘢,唔罷工至奇!
其實正常係好快,不過近期真係有啲人慢咗啲,實際上除非好離譜,否則如果寄出中,問佢哋邊個都唔好有肯定答案,依家預兩三星期已經視為正常。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞