『薪火post』BNO 續期資訊(99) 希望100之前會approve

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
呢度咁多case,證實父母說話唔可信!如果你真係三項中晒,報lost等ref no,有ref no即係表示曾經持有!SAR就如上,有自己獨立一本會有記錄,但sar父母要叫佢哋sar埋included child包唔包自己,成個程序變得長需複雜!未知道有sar前,大家中晒大法三項,報lost有ref no,已經去申請並成功續證了。
爸爸話佢第一次出國98😂
媽咪話 唔肯定好似有
喔喔! 我媽咪有阿
我幫佢報左
但佢唔想出國
所以我先想自己搞
難搞,98年可能已經用緊特區護照
可以試SAR ge,起碼知道得唔得
唔好意思阿 咩係SAR
睇doc啦,又想比人鬧?

麻煩晒大家
係咪姐係cancel a lost passport?
咪搵返酒紅包bno張相,俾佢哋相認吓,會唔會有記憶,同埋可以試sar,佢哋如果有登記,正常應該獨立有一本。

伯友report loss有無ref no先?
媽咪有ref number
但佢又唔肯去報失果d
佢話佢frd都唔洗
爸爸話佢無拎
睇完晒doc唔明再問
報lost後有ref no證明佢有bno。跟住咪去申請續證囉,跟住做就得,系統啲英文唔難明。
好! 我再仔細刨多次!
我幫佢搞緊 但因為我想自己有一本
媽咪同妹妹都唔想去 得我同爸爸想
有冇人好似我咁
一個幾月之前Apply左BNO
當時兩日內已經DHL左文件過去
Track Record都話個邊收左文件
但係隔左個半月今日突然間收到個email 話仲未收到文件 要hold起我個application
點算好
咁你再報失一次先
岩岩報失左
我再刨下個doc先
好多謝你地
份application 7月8已到HM Office,但今日上網check status,到宜家都冇update。咁點算? 有冇email 可以send去問下?
睇置頂、追下post啦
睇置頂,另外正常有90日期俾你去寄,而且已到暫時取消咗限期,有簽收就可了。
我都係,HK post 個tracking7月8日已送到,但我睇 HM office都話未收到,咁點算?
之前唔知自己有冇BNO。
大概6月尾send封SAR出去,7月尾覆左我有。8月中report lost,唔洗半日就cancel左我本passport (有埋Reference NO.)。依家準備緊文件去續期。
8月5日收到passport
8月17日收番申請文件

多謝巴打們
日日都答,幾十萬人同你哋一樣:

https://www.bbc.com/news/amp/uk-53494998
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞