『薪火post』BNO 續期資訊(99) 希望100之前會approve

1001 回覆
13 Like 2 Dislike

簡易續期指南

你的申請文件HMPO簽收後60個工作天內(SIXTY WORKING DAYS)更新
If you sent your documents in the last 4 working days, ignore this email.

APPROVE 並不是FIRST IN FIRST OUT

APPROVE後14個工作天內收到DHL SMS
申請文件會在收到新BNO後60個工作天內寄出

身份證大法及SAR (Subject access request) 需在HMPO註銷舊護照 ( CANCEL PASSPORT ) 後方可繼續續領新護照

在預備好所需文件前切勿提交申請。

你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕。

Application History 係 HMPO 公務員人手 Update 所以不要過份緊張

如不能提供副署、證明文件或填寫表格時有錯誤,請寫信解釋。

請用黑筆簽署所有表格及新護照

有咩文件比咩文件,比唔到就寫信解釋。

本地申請網站:

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓其他問睇完Google Docs後唔明先問問題↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1
睇頂置
唔好意思 想問下佢話我個countersign唔得之後email咗張表俾我填

個張表可唔可以用email send翻俾佢?定要實體form寄翻過去?
因為要寄埋相,一定要郵寄
唔該晒 頭先睇錯以為唔係英國passport先要寄相
只係唔使寄 countersign o個個人的英國護照護照個人資料,你自己張相點都要寄,仲要係相背簽埋名

Your countersignatory should write the following on the back of one photo:

‘I certify that this is a true likeness of [title and full name of adult or child who is getting the passport].’

They must add their signature and the date under the statement.

https://www.gov.uk/countersigning-passport-applications
今日終於doc receive啦 希望大家早日出洞!
You cannot ask someone to countersign your passport if you’re:

related to them by birth or marriage
in a relationship with or live at the same address as them

唔只直系,叔伯姑舅姨、堂表兄弟姊妹、親家都唔得
你之份張副署因咩事唔得先?佢俾你嗰張表有無相先?
無 之前搵唔係專業人士所以唔得
你問咗彈真係因為非專業人士?職業填咗咩?
housewife 個時填完無再check就交咗
唉......你有無之前張有相副署表留底?有就用返嗰張俾人簽過,然後電郵返俾PE,佢返工見到好快批證!
第二個填咗housewife畀人彈鐘
我記得個時 login tracking page 係可以再 download 返countersign form,唔知而家仲得唔得
規矩上舊嗰張form已經void
咁無計,唯有乖乖地簽相再寄埋張表返去
有無人半年都出唔到黑洞
Doc received 之後好似無得再down
其實張表可以無限用,第二次都可以用返,因為內容無變過,有啲PE 都接受過,所以有留底嘅,可以問返PE受唔受。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞