『薪火post』BNO 續期資訊(99) 希望100之前會approve

1001 回覆
13 Like 2 Dislike
中晒大法三項,好大可能係bno嚟,即係曾經登記過,中唔晒就有機會完全無登記過,真係搏大霧了!
8 July being processed快d啦 頸都長
同你一樣6.8黑洞大軍
708 being processed 等待中
都只係好大可能唧,
最後都係睇有無申請/兩老有申請+有入埋included child 先最穩陣
6/7 簽收 啱啱終於received
咁你知唔知身份證大法由來同原因?個好大可能講緊即係幾大?當然啦,學你咁講,當年有登記過,無論是否included child,有證在手當然最穩陣!但用得身份證大法嘅係咩人?係一啲曾經登記過,但唔見咗舊證,父母特登話無登記,或者忘記咗有無登記,甚至唔知原來登記咗嘅人!利用返身份證大法,去反證返曾經登記過bno。至於極少唔係嘅人,咪一啲唔知點解,97無喇喇11歲前去申請張無相身份證,而呢張身份證單獨不能使用,而且人民入境事務處唔會咁得閒接受非因申領CI/BNO而去申領身份證,咁真係有咁嘅非常父母,而當年入境處提醒咗都接受申請嘅,相信好少咁嘅人,而且有關非常父母,應該今日仲記得,同埋會講返俾子女原因嘅。
就到我了
睇完頭post再問
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

講真,當年個宣傳,又係幾模糊化個國籍問題!成日話如果想用英國護照去旅行,就要申領bno。當年出國搭飛機去旅行係大事嚟,點同依家一年飛一次甚至幾次?登記bno又要俾錢申請護照,你話平平哋登記住國籍先,遲啲先攞護照又無呢個選項,兩舊幾水一個當年唔係個個可以即時攞出嚟而唔肉痛!所以唔好怪父母了!

當年灣仔場排隊打交嗰啲可能心水仲清,佢哋真係攞著數嘅,使幾千攞住個爛鬼英國國籍返嚟擺,今日有條簡單路5+1轉bc,已經賺咗了!如果平埋權,做福埋下一代,抵啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞