歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (40) 咁都中1001

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
宜家係香港做都係made in china啦
btj當佢香港人有份,廠都一定係中國,原材料,化驗,同qc邊個睇,點監控都係問題。
另一個例子,富力地產夠話係香港人創辦同老細,佢又算係邊度?
通常20psi左右, 但係之前噴油性嗰陣我仲有用噴筆上面個氣壓微調, 所以好難答你確實個數
如果怕嘅就最好有心理準備要不停色搭色咁噴上去: 例如之前我噴G40藍色嗰陣係 : 黑底灰 => 主色: 藍 (Mr. Color 5) => 高光: 藍+少量白 (Gaia 001)
發現色太過淺於是又再噴返主色藍上去做陰影, 但係一定又會cover返高光位, 於是又再噴少少高光, 然後覺得好似唔夠變化, 又再用高光色+白溝隻再白啲嘅色, 噴嗰陣hi一hi啲受光位, 叫做多啲變化咁
而家就係講緊用最低成本去賺取最大利潤
呢隻無隱藏水口都板噴
如果噴完灰,噴邊隻白色噴罐好d?
原材料佢寫用外國材料, 咩三菱化工/LG化工既油, 當住係先啦

btw岩岩check原來香港公司摺撚左, 隻油叫同價錢成正比, 用過IPP其實發色力韓仔做得更好, 但係就臭多少少, 講微粒同發色力就Gaia ~ Tamiya ~ GSI (紅黃白要用新油)

匠域實色個發色力弱過舊版GSI油少少, 金屬色無網上吹到咁好, 用來打底色係ok既但比gsi隻金屬色來講偏淡,岩岩出左透明色我見PM studio都有賣

Modo淨係玩過透明油, 其他未用過comment唔到, 不過透明油效果好好

硝基油仲有無其他牌子(唔計星影, 呢個真係唔夠膽用)
仲有finisher's 同e7
成日見d youtuber用zurc 睇片好似幾滑 好想試 但香港好似冇
香港未見過有e7 買
富聯有小量 pm以前有 最近冇上過唔知仲有冇
屯門有間專賣e7 好似叫tm workshop
果度老細推介s01果隻特效銀
其實而家買唔到gaia好多時唯有買modo(早排連mx02同20都無貨)
台灣野其實仲有e7不過好似好少人提
Pm而家仲有而且都算多色
灣仔premium proshop都有少量
係沒咩gaia姐
Youtube 有個EA gunpla
用個隻水性油at color s078 steel
見其他eg. 金屬紫 金屬藍都靚
呢隻香港係咪搵唔到?
其實AV油,我狂噴消化保護,會唔會冇咁易刮到甩油?即係裝甲互相碰撞d位
消光
由底炒返起你話呢
即係都應該冇用?
上左底油會無咁易甩既...
無視大法
以後唔會再拋光咁Q多件既野了

落地巴你包左頭?
mr color gx系列都好用,係貴dd
擺耐d先砌都ok
???
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞