歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (40) 咁都中1001

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
都有可能 盒野剪左之後放左喺度十年
買左支夜光油,點解唔係紅色
磨D GK 件磨到唔知自己做緊乜,嘩哈哈哈
上層同底會唔同睇個底最準或者整均勻咗先睇
福利無msg果d長刀

e類
富聯幾錢到
係咁奇怪, 我之前係上完再上層透明橙上去, 咁出嚟就唔會發綠光
我差唔多次次都係一出就買, 無次係咁低價入
有個關於噴筆嘅問題想請教下

用緊max3 噴完貓貓紅之後洗筆 用t04洗
一路洗筆谷槍噴thinner都無問題
到最尾洗完哂 落清水谷咗次槍
之後就變咗剩係出到氣 噴唔出油/水

經過一番解剖發現應該係銅嘴問題
因為試過拆支針出黎再倒清水落筆壺 個咀都係唔識出水
但一拆走咗銅嘴啲水就hur hur聲流哂出水

諗住可能係銅嘴塞咗 (唔知點解噴親貓貓紅都會塞)
就拎咗去浸thinner 再囉支針通下佢
搞完一輪裝番上去都係唔識出水 keep住齋出氣
望過個銅嘴又唔似塞咗 起碼肉眼望到個通窿

正打算放棄之際 臨尾囉清水求鳩奇谷多次槍
呀屌佢老味谷完又噴得出水啦喎

sor講得太長 其實我都係想知究竟係咩問題 點解最尾谷完會正常番
支針頂唔盡?
浸完支槍無補密封劑漏氣?
不過無支槍係手 好難明
玩消基油 好難塞槍嫁WO

我建議 你完整拆槍 一次
再望下 邊D位有積油 咁大約就知 通常邊度中招

(最好等支筆哂 乾左一段時間)

...

sor講得太長 其實我都係想知究竟係咩問題 點解最尾谷完會正常番
支針頂唔盡?
浸完支槍無補密封劑漏氣?
不過無支槍係手 好難明

confirm支針頂到盡
同埋check過唔似漏氣

簡單啲講個問題就係
禁trigger掣出氣 前面個窿識出風
拉後個trigger(支針識一齊拉後) 前面個窿都剩係識出風
出到氣 谷到槍 出唔到油
...
玩消基油 好難塞槍嫁WO

我建議 你完整拆槍 一次
再望下 邊D位有積油 咁大約就知 通常邊度中招

(最好等支筆哂 乾左一段時間)

噴其他色無事 係得貓貓紅會塞
每次噴完拆支針出黎洗 支針都紅撚哂

上面講嘅解剖過程都有試過拆哂成支槍逐件零件洗
積油都係得支針有積 洗完砌番埋都解決唔到個問題
下次再係咁可以試吓睇埋油杯到啲水/油有冇出泡泡, 如果係嘅就筆頭氣密出事
得[ 貓貓紅 會塞]

你開得唔夠稀
或者 你支油 搖唔均

就算你跟住1:2 1:3 都有可能出現既情況黎
油出廠果陣 D [傑]度 可能都會誤差

巴打點睇 LOGIC上應該係咁
素組黨砌MG百式2.0真係會射到一地都係。

武器同大碌炮都未砌。
氣密即係oring? thx bro
最初第1次用就開1:3
發覺唔對路就再開稀啲3>3.2>3.3咁上
上到今次已經3.5
有諗過係咪貓貓系列啲珍珠粉問題
但貓貓藍又無事射得好舒暢
可能係咁啱呢支紅有問題
係, 如果你話清乾淨咗銅嘴, 無嘢塞, 但係杯入面仲有氣回流/吹泡泡咁, 應該都係筆頭漏氣
利申噴筆問題嘅經驗唔多, 但係我試過類似情況, 又係無塞但係出唔到油, 之後估應該係漏氣, 去配過個oring就解決咗
做無縫唔小心比膠水整左少少落個窿仔到
係咪冇得救
筆刀挖翻個窿出黎

第一隻非Bandai 模型入手
望一望個說明書應該mask死人
呢隻野好撚阻訂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞