歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (40) 咁都中1001

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我都覺, ON撚鳩
所以我係用噴罐
會複雜得過手油咩
其實一開始D骨架手手腳腳頭身腰成大舊咁上色 1粒鐘都搞掂掛
洗槍2分鐘都洗完啦
其實有D機會係因為手塗關係 唔夠平滑 有D位未乾哂所以會抹甩
渣ga
我呢啲小薯仔點同你地成班痴線佬比
.gun
又扮
明明頭先先貼完隻金Archer
有用光油, 我係弱者
講得啱
如果開左個壇噴就話姐
手油唔駛開壇嘛
土地問題,唔好鬥慘啦
如果有workshop set好哂唔洗開壇,手油噴塗都開心又快架啦
一手攞住件, 一手攞枝光油噴罐, 兩隻手隊出窗口噴
唔講以為你做緊lab
起碼整完一半gea 係到都得唔哂執野
咩咩拉完絲再磨? 你後補條runner上去?
其實點解一定建議上一層光油??

我E排 砌緊SEEK HELP AND FREEDOM GUNDAM

噴完色 未滲線 有冇必要上光油先滲?
其實應該係水性定油性問題

水性油弱 enamel有機會溶到 再者你抹都可應整甩埋底油 咁所以你宜家噴層光油就真係會有些少保護作用

但如果用硝基我覺得唔需要
你件件表面 / 漆面唔平 , 上滲線液有機會化開左(滲左落D 細坑度),刷唔走. 上一層光油係令你個表面係一定平滑, 一定刷得走D 滲線液. (千祁唔好上錯消光).其實你可以上埋水貼先再噴光油 > 滲線> 消光. 咁做有個好處係水貼邊會相對地冇咁明顯.
本身我覺得無縫炒咗 好似左邊咁樣
咁我就用火機條左條絲出黎再痴上去
但乾咗之後再磨就好似張圖右邊咁
一幅幅咁甩出黎
你唔係溶咗就咁痴上去啵 你擺咗條膠上去之後都要用膠水
但係見你上面個件都成功咗唔係咩
有落膠水啦

就係上面嗰件補完成功咗
但有d一幅幅既野甩出黎
你放大睇係有d一撻撻
就咁睇好似都成功但上面有d 一點點唔知咩黎,btw. 其實係咩模型,咩膠料黎?
Bandai PS
目測係舊模氧化/唔係純白成型色表面同入面有色差,唔小心有膠水水花射左落去面頭溶左,露出左入面的膠出黎。唔係模型傳心師睇相傳唔到心。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞