歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎 (40) 咁都中1001

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
其實我諗係大家唔明點解佢為左嗰幾點包到木乃伊咁姐
咁我第一次見到都唔明點解要包到咁,但係既然人哋都講咗自己唔想有色差問題又對手油無信心都仲係咁叫人用其他油,令我好懷疑大家到底有冇睇人講咩
其實可以油左d窿位先再用遮蓋液填窿噴主色
其實係 所以有小小掉轉左做 下次玩下 遮蓋液

但出黎我覺得幾好就算啦
下次清好啲
幾色 好柔幾靚

但佢功夫好好
我估因為銀色=有金屬粒子的極淺灰色?所以同灰色一樣咁萬用?
我都係咁諗
金屬粒子令灰左柔左 但都不失鮮艷

但應該比平時啲灰貴?

人生第一隻用噴槍嘅成品
再加上第一次分色分得咁細
差滲線同水貼
而家煩緊噴光油 定消光好呢
不過好處係銀灰成日會冇人買到到都有貨,搵日買支試試
玩開水性油
轉玩油性油完全無從入手

請問有d咩thinner, 洗筆水同消光光油係必買?
thinner 洗筆水 隻隻牌子基本上通用BTW建議直接買緩乾thinner

消光同光油比較推薦mr color
溶劑t01+t09
洗筆洗噴槍用去光水
消光光油買郡仕噴罐
噴罐真係好撚方便
緩乾thinner有無號碼同牌子
想問埋洗筆水係咪可以直接用天拿水
你噴灰有冇噴到覆蓋到膠件底色?
仲有個方法避免,就係索性唔噴灰
整體都靚,要挑剔就係果四隻腳掌你噴左光面油
如冇意外隻腳掌會消光 其他部位會光油
不過等滲完線上完水貼先

完成
食玩級數既膠真係有愛先砌到,
放大睇實有甩漏,但真係盡晒力,又細又成型色又勁多貼紙補色
各自既合體其實比例超怪,大頭怪嬰咁,遲啲大合體再影過
有冇人用過av油 油模型私家車?
想睇成品圖可以去到咩level。

我上網搵唔到成品圖,
應該無人咁癲用av油油過。
窗膠都有人會咁做 應該唔會全隻 除非玩舊化https://youtu.be/DUd_vC-7XEA
緩乾thinner gaia號碼就T 06
BTW 自己google啦哩D都要問
灰都無佢咁好 上黃會發青
見佢上黃都得呢下勁
有冇巴打試過咁做?
https://m.youtube.com/watch?v=ni4o_o5582Y

自制氣泵或者噴槍,好似好得意。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞