老老實實,有無人覺得各大銀行真係會寧願被美國罰錢都仍然繼續做被制裁對象的生意

372 回覆
449 Like 120 Dislike
玩左咁耐都唔明?
外國銀行之所以係中國有生意做係因為
內地可以走錢出外國

如果錢走唔出外國,咁點解要同你外國銀行做生意
大陸自己大把銀行啦,中國銀行,工行,農行,一大堆不知名銀行
單計同內地人玩回佣/貪污都大把手段

大陸排外性極強,你以為大家一樣黃皮膚黑髮就自己人?
你問下97之前班廠佬點樣比大陸玩殘咪知囉
大陸做唔做你生意,先睇你係咪自己人
佢地自己人定義超多類,口音,省份,大學,出身,背景,戶籍
唔知你係五毛定仲小學雞

如果你覺得OFAC都無用 咪即管放長雙眼睇睇

三單野你可以睇下你可以自己睇下個嚴重性

晚晚舟 中興 同 華為5G
托左咁耐市

仲有4千幾億
身邊都有呢類人,
明明係黃絲,日日話希望制裁班高官
但而家講明話會制裁後,
又覺得美國唔會黎真
班on9都唔知真心定5毛
成撚日拎住支那市場打飛機
可能單一市場計 真係好吸引既 (given支那冇吹水)
以前奶共又冇成本
但而家係支那vs the rest of the world
弱智都識揀啦
因為嚟真嘅話佢啲資產凍過水。。。
誠哥大劉就話啫
幾個官夾埋都唔知有冇十億
如果美國比面就唔過人權法啦

匯豐有辦你睇 試吓唔跟囉
最勁喺2014年罰法國BNP Paribas
一共89億美元

不過總有人話點會咁重手
咪放長雙眼睇囉⋯⋯

Pin this la
只要老美一聲中銀香港唔準用美金交易
香港大陸就已經玩撚完
上次做樣就同你重罰崑崙銀行姐
所以咁次點都要罰一間大既中資
呢次hkma想無事就點都要縮
阿爺大把錢唔洗京
發現依個真係typical 香港人mindset
成日都係驚依樣驚個樣
美國果邊放哂風會搞鳩在美中資

你估班支那人唔驚咩 佢地d錢最易走去邊避難?
咪香港囉
最驚佢唔出古惑炸,仲用呢啲心態諗野,就中晒計,大陸就係太多你呢啲儍仔所以先步步棋都行錯
少年 你認真? 不如睇下中興比人罰左幾錢先?同埋個market cap跌左幾多 仲睇埋佢無左幾多生意先吧
老美除咗罰錢 可以直情ban 你用美金 成間銀行執得 支那有幾多生意都冇用啦
你知唔知咩先叫威脅?🤡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞