老老實實,有無人覺得各大銀行真係會寧願被美國罰錢都仍然繼續做被制裁對象的生意

372 回覆
449 Like 120 Dislike
冇可能

預乜鬼見
除牌啦

仲股價
唔理咪罰
罰完再停止美元結算
香港人埋單冇得揀
最勁罰咗8.9 billions US dollars
基本法腐乳
查實大貓分拆,點解有可能衰過唔拆?會唔會因為美國有anti avoidance ?
重點係唔做佢生意=同支共為敵
上面嗰啲咩放棄condom真係好撚天真
笑死
HSBC
金管局話唔會有「香港法律責任」啫,無話無「美國法律責任」
你5毛定on9仔?
死撚開啦
而家支那定美國拳頭大呀
憑你班支那+垃圾國家同全世界鬥?
都好, 燈到罰鳩百幾億美金
巴打咪由得佢地打飛機lo
你以為違泊食牛肉乾係一次性?
on9 搵兒登仔做高層間嘢破產十次都唔掂
睇嘢唔好咁撚表面啦好心
第一次係罰錢,第二次係罰人,唔俾你係美國玩。渣打當年同伊朗做生意,俾美國玩完再玩,玩到殘。
一陣制裁埋金管局
袁爸爸話美國幕僚本身ban 左制裁金管局呢個option 但呢排已經拎左出黎傾
如果美國政府唔俾呢D銀行用美元結算,成間銀行都執得啦,支共養成間銀行一世?就算你養得一間,可以養幾多間啊?
d人係睇得多支那新聞定咩
真係覺得支那好撚勁
支那同佢班垃圾國家走狗加埋有冇大得過全世界50%市場?
冇就收收皮唔該
如果一個陣營入面得一個國家都叫陣營既話咁就係分左2個陣營囉
其實中共一直既策略係拖同賣無賴,而家對家終於出手,中共仲用呢種策略就顯得被動同不合時宜。你睇佢啲所謂反制措施居然包括入口糧食增加關稅,佢仲要係全球最大糧食入口國。
如果呢啲策略無明顯改變包括對家,鎖國經乎係唯一結果。撤除政權變更同老美真係開拖,中共維護政權係最優先考慮,現時中共要鎖國仲有可能。你睇返貿易談判老美啲條件,(開放市場包括銀行,電訊,保護知識產權,採購限額,行業補貼問題等)任何一點都令中共無得再玩計劃市場,要面向世界,所以點解死傾唔掂。
佢哋有邊個可以俾1億net profit銀行罰?
加埋都冇啦,銀行都係做生意,咁都過得,唔洗要compliance, legal department啦
咁重好,侵大條道理話支那係影響既原先有既世界規則。
唔好傻啦,銀行守制裁政策好嚴架
因為違反左制裁條例,罰唔罰錢唔係金管局話事,係美國,你估真係食左基本法腐乳就刀槍不入呀?
罰係講緊罰億億聲,之前HSBC幫啲制裁國家洗黑錢,比人罰到差啲釘埋牌,果陣美國真係見佢Too big to fall先留番個牌比佢。
呢11條友玩完架啦,個嚴重性根本同比國際判左經濟死刑無分別,仲係度回應話大不了唔去美國,試圖淡化件事。依家望就望佢地闔家鏟,屋企親戚走唔甩,禍必及妻兒。

更期待第二波制裁來臨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞