老老實實,有無人覺得各大銀行真係會寧願被美國罰錢都仍然繼續做被制裁對象的生意

372 回覆
449 Like 120 Dislike
你肯唔肯放棄美國業務呀?咪On9啦!
你知唔知sanction罰一次係幾錢
主因係美元呢排真係好弱你估真係因為港紙好強咩
on9
單野落人頭架
你以為用公司名就冇野?
光復香港 時代革命
老老實實.你問呢個問題之前有冇做過下research罰幾重
回帶
2012年匯豐違反美國制裁禁令,比美國罰款19億美元
2019年渣打向美國司法部、曼克頓地檢署等美國監管部門支付9.47億美元,另外向英國金融市場行為監管局支付1.02億英鎊
罰多幾罰
冇其他人/公司/銀行會肯同佢有來往
邊個仲會咁on9放錢入去同投資落佢到
如果咁落美國面美國都由得佢,美國以後既國際制裁變紙老虎
咁各位咪大大力篤灰囉
簡簡單單
咁點解華為單野 孟晚舟 會搞到咁
唔好成日以為得支那先有錢 同市場
歐美市場呢? 美國企業呢?
美國企業搵錢多 定支那企業搵錢多?

唔好以為支那真係有十三億人口消費啦
鳩UP架咋
支那總理強仔話整個支那 仲有6億人每個月人均收入1,000
仲要另外個啲人口 唔係個個都搵大錢
我都仲未計支那調查水份有幾多
分分鐘超過6億人口 每個月人均收入1,000

我都仲未計支那做乜柒都先益鳩支那國企先
真係有百幾二百億生意?

要面有乜用?
事實係支那錢又無 實力又無
有錢有實力 一早開波啦
罰錢仲多過佢賺,汁柒左佢啦
啲大銀行啲生意咁大,你覺得會唔會為咗你班人少少錢去得罪美國?
美國罰錢罰親都億億聲美金,你估下
我都覺得係

因為唔敢得罪支那 寧願罰錢都要同恐怖分子做生意
因小失大
美國唔會俾中共咁易鎖到國, 武漢肺炎正係一個切入點. 中共自己以疫謀霸不成仲俾西方世界團結一致對抗中共.
仲有, 最近三十年來的改革開放雖然讓中共滲透遍佈全球, 但相對地亦冇辦法咁容易全方位decouple鎖國. 最重要的就係"冷戰"前題係要每樣嘢都可以同世界最強美國正面較量, 而家中共的真正實力其實遠遠不如美國, 唔好話要"保證互相毁滅", 甚至連能否順利同世界脫勾都令人懷疑.
又唔係top果堆富豪
只係一堆卒仔
12個夾埋都未有 十分一個富豪咁多錢
我係銀行洗撚幫你咩
連中間人都會sanction埋
係咁易班俄佬就唔使咁頭痕
自己睇

罰無得用美金結算
大陸仔都唔會想用間銀行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞