老老實實,有無人覺得各大銀行真係會寧願被美國罰錢都仍然繼續做被制裁對象的生意

372 回覆
449 Like 120 Dislike
罰錢就話支共幫到你比啫,但如果成間銀行擺埋入ofca咁點?
一定即刻割啦
呢11個人嘅身家加加埋埋有幾多錢呀
一奶野嘅畀人罰十幾廿億美金㗎
匯豐可以試穿$20
銀行會唔會take呢個risk呀
賭美國唔動真格?唔會囉
佢唔做個幾條友生意根本冇損失
亦都唔駛話因為sanction
純粹話係Risk appetite咪得 點解唔做先
係冇得用美元呀唔係罰錢咁簡單,而且冇人話只可以罰一次錢
咁要靠各大客戶同銀行查詢,如果銀行繼續同被制裁人士有業務往來,會唔會令其他客戶資產安全受損
委內瑞拉當年外匯儲備仲多過香港
結果而家
而家係考驗中銀嘅時候
外資一定唔會再掂呢班官員
中銀咁怕死,都唔會想掂
但阿爺一定要佢撐住
間間中資bank都睇中銀頭
話晒響香港過百年歷史

中銀今次仲唔係左右做人難?

雖然HKMA話OFAC SDN list在港冇法律效力
但所有銀行都知道
萬一被罰鑊金
HKMA係唔會幫你俾
知唔知罰錢事少,停swift事大,你估間間銀行都想變昆崙銀行?
所以咪補貼銀行罰款美國罰幾多銀行claim 番政府
大貓唔止十億,矮仔個單美國係要匯豐分拆架,英國出面保佢先唔駛肢解,不過罰款係天文數字。
有間崑崘
匯豐三份一係美國,三份一係英國。
巴打漏佐呢層: 執行佐都冇用, 用舉國體制支援被制裁者, 類似北韓領導特供. 佢哋損失幾多國家就補償番幾多, 背後有強大的祖國唔怕
咁益啲外資?
出糧月月$400000
為左一個封閉市場得罪哂牆外既人
真係值咩
直接收共產黨皮等新政權建立既時候再成為既得利益者咪仲易玩,14億既人形豬只要有飯食就唔會反抗。
咁仲好,繼續加速
唔係銀行點決定嘅問題, 我覺得銀行就一定跟美國㗎啦. 而我係唔覺得中共會敢做啲乜搞9銀行, 因為唔止香港, 對中共嚟講香港啲銀行係白手套.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞