老老實實,有無人覺得各大銀行真係會寧願被美國罰錢都仍然繼續做被制裁對象的生意

372 回覆
449 Like 120 Dislike
呃d咩都唔識既藍絲嘛
班友仲真係以為中國強大咩都唔驚
講到美國一定要同中國做生意咁
白撚痴
視乎邊間銀行,不過最終奶共嗰啲都係俾全世界杯葛
係呀 為左保住港共得罪最世界最大經濟體
我自己講完都想笑
等錢洗/有需要果時咪罰下錢
點罰 幾時罰呢d都係美國定,等佢地自己玩啦
呢幾件副身家都唔夠一次罰款喇
除非佢地拆售英美業務如果唔係都幾難唔執行
真係可以罰到你執笠
正解
咪係 撚有鄰國啲支官咁勁
貪到人人過百億咩
佢用中資銀行出糧邊個知?
問題係銀行唔盡快 cut , 被制裁條友再去犯法 , 再罰就會罰好甘 , 條友不斷犯法 , 銀行頂到幾多次 ? 而且最嚴重係可以釘牌 / 禁用美元
罰一次幾十億美金,好揾過打劫,你話美國政府執唔執行
問題係美國有無心 mon 實
一定啦,罰錢都係罰公司錢啫
賠錢 vs 叛國罪
建議唔好跟,垃圾美國得把口,各銀行驚閪咩。
咪就係
又唔係罰個人
當初病貓渣渣嗰啲以為美帝唔會認真執行,幫制裁國同毒梟洗黑錢好耐,跟手2012年美國司法部開始慢慢周啲國際大行,舊帳一次過翻出嚟,刑事罪行係有追溯期的犯一次可能俾人周返,唔犯就唔會俾人周,係銀行都識揀邊樣抵啲,唔通會為嗰十一件港共蛋散賠上生意咩?
仲要唔斷尾,一被人發現就罰多次,美國呢次fat fat了
中共可以幫埋佢地手儲錢
今次呢單嘅政治度 、注目度仲要比之前果啲更高
佢地咪試下唔跟囉
尋晚有討論過, 某程度上就係"金融戰"的開幕. 背後比拼的就係中共VS西方陣營喺基本資源,國力,價值觀上的較量. 然後買定來手, 睇大家企哪邊. 從此世界2分, 喺各個領域上變成2個對立陣營, 2套系統, 2種制度.

支那就係寧願死頂埋呢3個月,想等china joe上台之後當冇事發生
如果有銀行唔跟,之後俾美國罰幾十億美金,咁間銀行會唔會有機會倒閉 市民到時係咪最好拎返d 存款出黎
當然,而家咁既局勢最好將資產離岸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞