老老實實,有無人覺得各大銀行真係會寧願被美國罰錢都仍然繼續做被制裁對象的生意

372 回覆
449 Like 120 Dislike
飲香檳之前,你有一樣野唔記得咗做.... - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/2144365
香港銀行算吧啦~ Focus係瑞士銀行就真
美國整個懸賞制度,報串可以分翻1%罰金,實有銀行内部人士篤灰啦
速食文化影響深遠
咁事實上班京官只要保住官位令到佢地唔會被割韭菜(最好可以割人地韭菜,殘民以自肥咁就 perfect)咁就真係無乜好驚

而家香港應該大把官陸續幫中共打飛機兼自 hi 希望喺大湾区 au 返一官半職作為被制裁既後路
唔會,呢兩間都比人罰過,個額應該大過上次
渣打上次一獲11億美金
老老實實,如果A 銀行同十一邪牌繼續往來,咁啱我又有stake 在A 銀行,我肯定會立即與A 銀行撇清關係,免成為collateral damage 一部份......咁囉。
銀行得個幾十間
佢講到銀行有幾億間 美國官員得幾十個咁
夠膽就試下
正苦應該用開大貓
佢回水都係用大貓回
而且如果銀行照做美國唔罰
以後邊度有人理OFAC sanction

一定有幾重罰幾重
你咁講 咁銀行完全唔洗跟任何守則都得啦 仲交罰款?
仲信呢個中共唔會呃人?
好撚天真
第一 支共可以用假身份俾佢地用
無難度
第二 支共最叻威脅 就算俾老美check到 罰11億 支共會同銀行講「你唔做,就我地百幾二百億生意都無」

支共要面程度你唔好輕視
佢寧願要面唔要錢
啲外滙儲備係俾香港用嘅咩
仲有呢2張可以用
一間海外分行嘅資本可能都係十億
弱智有底線

澳門十年前有銀行同北韓做生意

比美國制裁到擠提 要政府接管

咪玩囉
支資銀行要係美國無業務往來 同唔用美元 先避撚到
中銀都唔撚用得阿
表面企硬,暗地裡做左嘢唔講出黎咪得,口講中央堅定支持班condom有幾難啫
罰左先講喇
一間銀行佢唔會博啦 但如果5-10間又施壓又另一回事
到時咪睇老美敢唔敢打金融戰囉
HSBC好撚驚e味野架 罰過一獲之後即時成立個部門處理制裁人士account
好似大波驊之前喺英國扮傷嗰排之後俾人夾返嚟咁
唔通佢喺屋企喊又出新聞稿話你知咩
哀莫大於心死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞