有冇人玩美債個個月收息?

287 回覆
42 Like 3 Dislike
Bond scanner係咪要俾3蚊美金一個月開通?值唔值得俾?
幾大本先可以每月25k被動收入?
你預計佢會call?
Ford below par唔敢買
直債佢死都會還唔還告佢老母。。迷債真係小心唔還無計只有屌老母
驚啫
依家個低息環境咁低 佢隨時發行新債去冚舊債又得
佢一陣真係call嘅話真係有機會賺息蝕價
所以寧可信其有不可信其無
巴打 請教下

點解要揸30以上咁多嘅bb bond?

宜家買 有冇咩要注意

D人分析話ford好有可能破產,債太多,價錢長期below par我諗反映到d野
Prh隻新etd代號請問係乜
其實喺貪息差大,因為我喺借margin 息渣bond, 所以年前太短債息太底我無乜肉食。
但年頭長所以超受美國國債息破動影響債價

依家買債,特別喺5年期以上既債。 小心滯脹風險(因為金喺咁升喺一個指標),同埋你買既公司可唔可以捱過疫情同之前社會經濟底迷唔執笠
有冇揸緊PTY呢隻野,有10%重唔使比withholding tax
債券基金派息都幾穩定,大基金基本上好少會輸。
有試過公司破產后bb bond 賠得足

bond 個priority 高過股份,以Ford ge規模黎講就算萬一真係破產,清盤后bb bond 都一定有得賠,只不過可能要等一年半載

利申:有F-C
PTY 長期派緊本金, 猶豫中
未有代號
但係得4.125%
吸引力差咁啲
點樣分到佢係roc定interest, 一直意為係interest
PDI lor

槓桿比率高d 無ROC
雖然有30%WHT 但下年會退番
上Morningstar, CEF connect 有得睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞