有冇人玩美債個個月收息?

287 回覆
42 Like 3 Dislike
只可以話, 你唔係第一個諗到呢樣野。 現實係有好多人都係咁做緊。
風險就個個唔同。 幾個月前呂小姐就係咁俾人斬左以億計既倉。
最緊要知道自己做緊乜野。 既然知道風險, 當買冷馬咁買都無問題呀, 自己preference。
點解買債收息而唔係買股收息?
債相對穩定。 唔會升, 亦都好少跌(都有,不過機會少)
股就唔使解釋啦, 睇下匯豐就知。
債償還次序優先於股
美股有股息稅
應該咁講
如果你唔想日日 mon 住個市 / 對股票冇乜認識 / 只求安心穩定
就買債 定時定侯收息
正宗 "悶悶地贏"
好多IG ETD都有4,5厘。ETD風險比Bond有冇分別?
Etd債償還次序低過bond?
係都低一格啫,間公司老破起黎應該都攬炒
Etd好似年期多數長過bond下下幾十年 所以高息d?
係ib 買一條bond幾錢美金? 槓桿又係咩玩法?
利申:新手 想學野
treasuries 係俾D錢多到無地方擺既有錢佬買, 總之只要唔蝕就得。 你普通人買佢不如擺係櫃桶底。
一來優先次序比bond低,長期(30年),仲要callable,仲要有延遲付息可能(同hsbc一樣)

前2年好多etd提前贖回,好多人血流成河
講起買冷馬,我疫情前都買少量美國末日reit 既債,宜家跌到仆街無彈過,有成3x%yield.
好彩真係買馬心態,如果唔係上得IFC.
所以控制資金量好重要真係閒錢攞少少出來玩

大注大注咁買,分分鐘上ifc
本身ETD 有 callable date 同 maturity date. 巴打講血流成河個 case 係個 callable date 再提前?
應該係d人over par 買etd d息唔夠cum?
其實高質既etd好多都高過25蚊

或者咁講,回報同風險係相等,世界上冇低風險但又高回報

如果etd同直債一樣,但回報又高,邊個會買bond
買個教訓 人地都公開晒 callable day 都仲9衝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞