有冇人玩美債個個月收息?

287 回覆
42 Like 3 Dislike
btw thanks 呢位巴打不過我自己買都係睇free cashflow/ interest coverage同tangible asset/ LT debt coverage多
有買少少etd 你地多數去邊個網搵etd?
想入埸請教下各位巴打,新手想問下大家經咩渠道去買比較
債 ge話 bbb以上 幾多厘先 make sense ?
如果我槓桿買債 ge話,假設借到 2%, 槓 1 倍,去買 4 厘債,賺果兩厘息差,會唔會好on9 (揾唔到 d current yield高過 5 厘而 rating同財務狀況又ok ge bond ar..)
之前 3,4 月嗰時低價掃咗唔少 ETD
依家月月等收息
槓1倍算係高槓桿 要留意maintenance margin係幾多
如果嚟多次股災 債價插水兩三成好易俾人斬倉

不過你4厘嘅債應該係高rating 較為安全
參考返肺炎嗰陣大部分BBB級or above嘅債都只係跌15%以內
郵輪/航空既hy債都有成8-9% below par, 違約風險算唔算好大呢
3球出25K
而家investment grade邊有4%啊,除非你買超長期債
梗係大啦
無leverage買左少少
你睇下cx要港府出手打救,美國果邊有fed買債頂住,但而家唔係借唔借到錢問題,係冇收入
一旦被人降級,唔符合fed買債要求就陰功豬

不過政府都應該會出手打救既

但我自己睇緊航空業etf
要博就轉盡佢
呢d擺到明有事仲好,舊年果blogger見到玩具反斗城/hertz 高腰就叫人gogogo ,只可講債卷比股票報應仲快。823/5呢d都話有跌序沽比你走。

你可以網上查到唔到rating的違約率,但唔好忽略一件事,跌rating,同埋冇野too big to fall ,尤其係航空。如果對商業公司研究無返咁上下的話,乖乖哋買bond fund啦。
可以search 下日本點處理JAL,當年JAL破產,真係有人話政府會救,all in 毫子股。長貧難顧,香港政府唔似美國咁樣可以無限印錢
個人睇法,風險越大,回報越高
我打算攞少少出來玩呢種高風險strategy ,資金佔組合5%左右

bet呢個行業仲撐到落去,所以我會買etf,唔會買單一股票

我仲睇緊萬豪
巴打有冇想法?一起討論下
揸緊條DAL bond
2倍槓包埋股票
每月25k係股息+債息
hehe,唔識睇,你見我出的回覆都知我唔去分析個別公司。
疫情下餐飲同郵輪我都有玩,我認同買股/ETF博佢疫情轉角呢個玩法,但買債博轉角就唔太好。至於timing就各自修行了。
timing真係冇冇人知
我都係分注入市ja

有朋友係萬豪入面做,有消息既
其他唔熟既都唔會買
佢係大跌市時一路加左好多SPY , 果時佢講過同風兄都無減過d債,純計SPY應該都汁到d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞