有冇人玩美債個個月收息?

287 回覆
42 Like 3 Dislike
CEF 要睇嘅野無非都係佢有無ROC
無嘅睇佢有無集中持倉嘅問題 因為債夠分散其實破產損失就接近歷史統計
最後睇睇個sharpe ratio同 sortino ratio
呢兩個ratio係計個portfolio 承受每單位風險嘅額外回報
拿 風險高回報高人人識
但如果人地單位風險回報有3你得1
咁梗係買人地
咁嘅概念

不過CEF食稅10%yield派番尼7%仲要無還本義務真係宅洗啲
佢而家印錢推上去個巿感覺好脆弱幫女朋友管錢唔敢太進取
channel 收檔好似話係因為得罪人俾人起底。 利申無睇開
玩左美企投資級別baby bond 成年,我渣30年以上gee. 依排個價升得好勁,可吸少少。

但金升咁勁,代表未來會通脹升,對債價有影響。最怕喺滯脹,所以長遠我會止賺慢慢減少持貨量。
美企IG級長債個yield只有1-2%, 如過兩三年後FED恢復加息, 債價隨時跌返5-10%, 要收幾多年息先回到本? 如用債去加leverage, 到時隨時一舖輸突

而家要有5-6%yield, 你一係買支企內房(早排玩死唔少香港有錢佬), 一係買HY junk bond.  但而家咁嘅經濟環境, junk bond違約機會高過平時好多, 咁自己買HY債不如買HY bond ETF好過, 但ETF dividend又要扣30%WHT

5-6%yield又唔係好過份, 唔係一定要內房/ junk bond既.
我有ebayl 同 tbb 都有5-6%, 不過個價已經above par
而家IG級, 不論係bond定係ETD, 係邊隻唔係above par?

tbb好貴吓, 你而家高追, 如果佢玩提早贖回就輸突
連登仔玩開牛熊 叫連登仔收息又慢又小錢
唔係baby or not
Baby 個yield咁又差唔多
我冇買GOF呀,morning star見佢派息用緊本金所以冇買到
另一隻GGM同PTY都有貨
CEF收稅隻隻唔同架,有d專玩公司債同市政債唔駛收稅
有d會預扣又會退返比你,有d會有ROC,可以退部份比你,冇話一定要扣哂30%稅
講CEF,呢樣野係首要睇,然後諗下點解market比premium或比discount 佢,投資最忌係唔理市場諗法。

其實真係想收息樓上ab income 都不錯,只係槓桿果part 你同邊個做咁解。CEF就佢做埋你冇say,佢做得好你要送埋P比佢,個risk一個價反映哂。IB借買債基,銀行借買債基。

今年3月有被斬被收人庶就知個counter party risk指咩,呢個都要慎選。
長知識多謝巴打
Ebayl現價都有差唔多5.8%嘅
依啲又唔係好怕佢短時間內會違約嘅
咪買少少當擺定期囉
Sak
但怕佢2021 年立即call 就gg
之前 美股 大跌

各位玩債巴打 有咩影響
好似要
要。。揸緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞