有冇人玩美債個個月收息?

287 回覆
42 Like 3 Dislike
VGSH
RILYG
ENO
GBLIZ
EBAYL
NGHCZ
CTDD
how about GOF
hyg
你本有幾多?

會用LTV 去玩?
IB 買手續費點計

CS 又如何?
揸緊10幾條bond 每條5-7 yield
短至2023 遠至2043
而家買債唔係for 收息㗎喎

個個(絕大部分係公司同基金)搶住買債等債嘅價格上升賺價差

有玩
OTCmarket trading錯價多
成日有啲Caa1償債能力高過B1
我用7% ask yield 搵5年內嘅Caa3以上
通常都係oil and gas, pipeline, cruise, aviation
呢啲stress industry 都好平 但考你識唔識睇statement囉
仲有啲non usd country嘅telecommunication and eletricty
之前睇到隻TEO阿根廷電廠尼 收入穏又低負債
但唔知係咪因為阿根廷個currency呢幾年狂貶值所以IB唔比杠桿
個yield即刻變低左
評級係參考架咋
Ford夠高評級但你見到佢啲債多到嚇死人
唔係唔好但佢派息收30%稅同埋唔保本
好處係啲杠桿入基金名年派息可以10%
杠桿佢孭即係你可以再杠上去
CS融資利率太貴啦
買bond要配杠桿架
closed end fund
最主要係佢個本金係一開始IPO完就定左
相對Open end fund係好景時會有資金湧入,被逼買貴貨 唔好景資金又流走被逼賤賣貨 同埋OEF管理費高啲
CEF就無呢兩個問題 而資金穏定令佢地可以配杠桿提高收益
好平好平
買2k 手續費9
CS十問九唔應
有無加杠桿
因為所有大公司嘅現金流都係以債嘅形式存在 政府派愈多流動性愈需要買債
咩意思?現金流除左現金仲可以有其他形式存在?可唔可以講多少少?
有 係ib 2倍槓緊
passive income 每月25k
聽落幾似我想要既野
其實我目標只係個價唔係點郁 再槓桿來收息
因為再深D真係唔識研究
基金經理廢就收得皮
CEF要睇埋nav同price
premium or discount
有你都唔咁買啦

我有2隻, 都係呂小姐俾人斬個排買, 而家都升到26, 不過yield 仲有5-6%
兩倍
Ex. liq. / gross position value 幾多%
我而家1.31 留左40%buffer
你兩倍唔驚斬倉咩
bonds 黎講唔係遇上前幾個月個D百年一遇既斬倉潮真係好安全, 2倍唔算好多啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞