有冇人玩美債個個月收息?

287 回覆
42 Like 3 Dislike
ETD Exchange traded Debt
係一隻債尼
ETF Exchange traded Funds
係一個基金尼
30%WHT當然係美國政府收, 唔通係我收咩

同樣息率, ETD利息免稅, PS派股息要扣30%, 畀你會買乜先?
我也想買...唔識同唔熟
corp bond > etd > ps > stock
我自膠無睇你原來覆緊水人用牛牛嘅on9
Btw青 FT CS太高margin rate啦
唔借錢, 又想玩走資有海外visa debit card, 咪玩FT/CS

咁你想平價leverage, 點計都係玩IB最抵
咦我都諗住close左共豐個戶口開個離岸debit算
巴打推介ft定cs
FT仲有卡出

而家CS int要非香港地址先可以出卡

CS買T-bill / corp bond個債價平過FT好多

錢多就why not both, 兩間都有SIPC, 反而IB HK冇, 好L奇怪
IB HK 係跟HK嘛以前就無咩事嘅
Btw唔該哂巴打
其實大家買嘅etd目標嘅current yield係幾多
同埋揀etd有咩準則
留名學野
有買 仲儲左少少錢賺息差
IB囉
咪當係普通美股咁買
TLT?
照道理你買得美股嘅就買得etd
你唔好同我講你以為etd 係symbol
攞嚟當儲錢一流
講回報一定係股好賺啲
最緊要嘅係債嘅風險低過股
你試吓搵ebayl , tbb ,tbc
如果揾到報價嘅話就有得買
慢慢發掘吓etd係乜啦
感覺上香港好似冇乜人玩咁
etd 我自己習慣買啲信貸評級係bbb-或以上嘅etd
如果近par / below par 就更加好
同埋要睇埋近唔近call date
因為佢過咗call date 佢會用番個面值收番 (咁樣就有機會會蝕錢)
如果要搵評級嘅話上 https://innovativeincomeinvestor.com/ 打番個symbol搵
最後 世界上係冇免費嘅午餐 做多啲功課啦
btw 買etd收到息嗰吓又真係幾爽嘅
我揾唔到呀嘛
你試吓搵ebayl , tbb ,tbc
如果揾到報價嘅話就有得買
thanks
慢慢發掘吓etd係乜啦
感覺上香港好似冇乜人玩咁
etd 我自己習慣買啲信貸評級係bbb-或以上嘅etd
如果近par / below par 就更加好
同埋要睇埋近唔近call date
因為佢過咗call date 佢有機會會用番個面值收番 (咁樣就有機會會蝕錢)
如果要搵評級嘅話上 https://innovativeincomeinvestor.com/ 打番個symbol搵
最後 世界上係冇免費嘅午餐 做多啲功課啦
btw 買etd收到息嗰吓又真係幾爽嘅
早幾日PRH/PJH出咗消息會call, 個價由26+一嘢插到去25.36, 嗰0.36係今期個息嚟, 大把友26上下接貨即刻輸錢

買ETD要識計call嘅worst yield, 而家美債借錢差唔到係0息, 早排google發中期債得1厘yield都大把友喪搶, 好多評級好嘅公司都要出低息bond去還幾年前出嘅高息ETD, 有過咗call date嘅ETD就要睇路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞