有冇人玩美債個個月收息?

287 回覆
42 Like 3 Dislike
我都諗住槓1倍收息幫補下供樓

C PRN
RZA
SOJA
EBAYL
COWNL
LTSF

利申:未入
明白哂
睇返fed 最新statement 話行平均通脹,即係將來通脹會升。 我已經走左7成既長債,因為通脹升特別喺急升對債主(即係我地bond holder) 非常不利。

大家買債時要小心將來通脹因素。
但係fed 又話會持續低息喎。低息對債價有利。
到底係通脹定低息呀?
2個因素要睇邊個郁得多啲。

低息喺有利,但依家10年期債息都係0.x% , 美國唔似會跟日本歐洲負利率因為行唔通。 fed speech 都話想有通脹去增加利率等央行有返減息工具

同埋通脹向上升破2%之後唔知會升到幾多。 來年小規模戰亂,去中國化,答國疫情影響生產能力,同央行預期通脹升喺一致架worr
好 感謝巴打提醒

哩排有買
不過call date 都係大概兩三年左右
影響應該唔大
都係25蚊樓下買
就算call 都有錢賺
唔call 只要唔執笠 就長揸

或者有靚價就放 再入第二隻高yield

放左大部份股
買咩債好呢
想請教下:
1. Bond通常call date只會show到一日,咁係唔係姐係過左call date 佢唔call 之後就冇得call? 定過左 call date佢都可以隨時call?
好似張圖呢隻咁, 到期日係2022年,2020/12/15 可以call,亦有寫 next call date

2. ib 個 bond scanner 好唔 user friendly, 唔係 trade hour 就好難按 yield 來search (或者 search到好少野)
想問下巴打平時係咩網度search d bond info??

3. 有冇 telegram group 大家交流下??
想問下點解 派本金 唔prefer?
除左派本金會令到佢縮NAV之外, 我見好多拉長張圖個價都係慢牛升緊
咁其實如果買佢收息係收1,2年既話應該無咩問題?
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞