有冇人玩美債個個月收息?

287 回覆
42 Like 3 Dislike
債券無稅
pdi 未研究
睇緊GGM,各方面平平穩穩應該可以長渣
新手入左隻pcq收息,第一次買美債
etd = baby bond

本質上係債, 不過用股票形式交易
有冇債嘅etf介紹
人地講5-7%yield,你當5%除開咪知
再加兩倍槓桿減半咪個成本
講真如果個yield靚就長揸賺passive income啦,我都係3,4月果陣買落個Yield靚打算長期收息
係麻麻
yes. 我係借IB錢買賺息差當供樓。
講真唔係遇到3月大跳樓的企業債風險都幾高,同樣風險不如投資美股科企債Amazon, Microsoft, adobe,買完之後apps都del埋合埋眼可能仲輕鬆

望住的債價真係買唔落,依家反而買Reits都仲叫合理價,不過可能有的要挨到派息
好 感謝巴打

宜家真係冇咩肉食

BBB-以上嘅yield低

同埋好多都預計會俾call 返

再降息又冇咩可能 甚至遲點加息

都係唔好入咁多
BBB-都叫有啲肉食
BBB或以上就真係吸引唔到我
咁咪好少
能源公司係收入唔穩定
所以會要求佢負債低啲
同埋有相當credit facilities 周轉
我自己覺得低過40%負債就夠
同埋好多oil公司Net Income成篤屎咁
其實現金流好穩定
NI差係因為佢地鑽完發現無油要放棄果個spot就constantly有啲asset impairment
實際上OCF唔影響
反而留意番佢ICF有無用太多影響周轉
同時分散啲個組合唔撚洗驚
我十七隻債炒一隻都係6%啫
炒完又唔會total lost
我自己唔考慮callable bond. 因為美國債息跌時佢會call ,咁你就賺少左債價升果一浸。

或者你好有信心美國唔會負利率另計。
啱啱想問, 做乜升咁多?
3月最差個陣得9蚊, 而家25
幾多個時唔只係全世界斬倉個問題, 係話間公司唔掂, 有機會執。 乜半年唔到就唔使執?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞