有冇人玩美債個個月收息?

287 回覆
42 Like 3 Dislike
係有, 但係唔係“唔使交稅”
係declare 你唔係美國人, 唔使交美國利得稅, 但係其他 for 外國人既股息稅仍然係要交
我隻FC都係唸住渣到天荒地老
有冇telegram群組?
邊有可能玩到咁耐, 咁Q貴息, 一到call就贖回.

而家大企美企出Bond都係4厘左口票面息, 個yield隨時得1-2厘
1st call 2024年, 到時咩情況都未知。
都幾難搵wor
要年期好長果d ?
fed講明唔會負利率

所以再減息就冇咩可以

我宜家反而擔心會加息
想問下pty, pdi要唔要扣30%?
9月30 有機會 會call, 即係可以call, 可以唔call, 要睇公司決定。
104.5 買, 101.9 俾人收翻, 一個月輸2.5蚊, annualize 翻佢做年收益,-23.5% 差唔多。
買唔買可以call 既呢D就好個人既, 你覺得佢唔會真係call 咪搏得過囉。 其實市場好多人都覺得佢唔會俾人call 所以個價先上到104, 否則就係100 啦。
利申: 我自己有揸, 而家擺到明水你落場散貨。
我買左隻 JMPNL, 票面都 7.25%, 而家做緊22.X有成8%, 公司係JMP, 當然就唔係好高評級, 否則都無咁平。
我除左搏佢唔會default, 仲搏佢 今年11月尾俾人 call, 22蚊入 等2個月25蚊收翻就fatfat。
warning: 小注怡情, 當買大細玩下好啦。輸左唔好翻黎搵我。
認真起黎可以好複雜。 又要睇yield, 公司業績, 負債, 穩陣唔穩陣。。。
但係到最後一定係好既就貴, 平既就唔穩陣 。 所以我最後都係睇下個價錢, yield 啱唔啱心水就算。 自己一條老散邊叻得過市場。
我借錢買。 只要收息多過俾息我就唔理。 當供樓供幾十年。
尤其係美國啱啱放風呢幾年內都會低息, 我應該會長揸。
下? 無留意喎, 好似買賣股票咁之嘛, 無理由無得set 價。 無得set 咁點賣? 一定要market? 無理由呀。
有冇人知bond點計息??
我聽過係逐日計息 派息日一次過派
如果我派息日前賣左係咪一蚊都冇得收??佢又冇除淨日
IB HK 買債好 定 CS 好?

CS margin rate 高好多?
但IB HK 又唔想擺咁多錢入去......

btw...有咩美企債推介?
你賣果時 買家會俾accrued interest你。
有別於preferred share/ETD, bond逐日計架
如果你讀書讀finance, 就好複雜。 可以年息, 月息, 日息, 甚至continuous 用 e 計都得。
但係你現實買, 就係公司發行個時已經有過 coupon rate 俾你, 100蚊, 票面4%, 就一年派4蚊, 如果每季派就每季1蚊, 只要你除淨日之前買都可以收到息。
如果張債做緊101, 都唔使你計個yield, 報價網一定會俾埋你。 你想知人地點計網上搵都很容易, 但係投資黎講唔需要一定要識計。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞