想入行做廣告 我問你答

257 回覆
8 Like 23 Dislike
我搵左copywriter 成四個月都未有offer覺得自己好廢
sorly 係我唔啱
大家多謝你都黎唔切啦
升得快啲啲,多啲opening咁啦 但其實都係咁上下 M grade 3-4萬左右,再上就好難
Media行業依家係未好難入行
2019 hd grad
真心多謝你打咁詳盡啊
不過個個quote真係搞唔掂
我8個月,講緊有2年經驗添,感覺仲廢過你
我覺得copy係全行最難搵工的position
需求細 又要岩心意
度橋係art同copy一齊度既
copy通常負責度完idea既梳理工作
梳理成個flow, 點扣返個brand message, product RTB...

你想做到淨度橋起碼要做到CD level啦
或者你係鬼佬writer囉
至於你唔想做咁多social feed
有D公司會大約分ATL team/social team
ATL team咪唔使日日做social feed囉

岩岩入行做Junior點都要捱三五七年啦
話晒廣告呢行光輝已不在
宜家做廣告人一D都唔會好chill
下年畢業 想問下做as係咪都唔洗諗發圍份人唔social 唔outgoing
覺得自己唔岩係咪盡快轉好
下年畢業 想問下做as係咪都唔洗諗發圍份人唔social 唔outgoing
覺得自己唔岩係咪盡快轉好

又唔會話無咩機會,可能一開始會辛苦啲
但你做咗幾年自己點都會social同outgoing多少少
太social太outgoing 又做唔到嘢反而會令人更反感
不過真心建議大家就算入職係AS都好,唔好淨係諗住行AS呢條路,開多啲門路畀自己,廣告唔只係得AS同Creative嘅
想問而家拍一個online 廣告大約幾錢到
剩係度橋唔做其他野
上咗位做大粒野應該得
john
做緊細a狗
基本上乜都係我做,落ad度橋裝tracking對客乜都係我
人工低工時長
好想走 但依家咁既市況好似走唔到
Thxthx
巴打我都有啲野想tg請教下
要知拍一個廣告幾錢,首先係要大約知想拍嘅內容先會quote到價

你可以搵個大學生拎住部iphone又拍到
搵個film factory 導演都拍到
但兩者價計已經差好遠

喺未搞清楚想拍咩,片嘅內容,質素要求呢類問題之前
可以報到價畀你嘅都一定係亂嚟
同我一樣 已走
巴打答翻你UX/UI 個到 上面太長費事quota

做一個稱職嘅as 識埋ux 知識係好 但係啲skill set真係太窄 又唔係女人 加上個市應該都衰幾年 咁長期低人工工時長都唔係辦法

所以就打算自學UX /UI 可以接下freelance
唔洗凈係做死SEM/SEO
一樣細A 都係一腳踢 做到有啲冇晒自己生活
人工低工時長 只能轉行解決
可以轉邊行
正常一個tvc 質素大約幾錢到?

類似果個nonio 漱口水咁
高汁留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞