想入行做廣告 我問你答

257 回覆
8 Like 23 Dislike
Digital係analytic 個啲?
其實廣告係做咩?
窮撚屋企有負擔 強烈建議唔好入行
之前係4a做 長期ot 人工唔成正比
開頭都好似你咁有熱誠想做 但其實做d野唔會好似你想像中好fun 其實都係analyze 過住data 做下media planning 同execution
但個人工真係搞唔掂
Ad Ops + AMt路過
巴打最後轉左行?我3年agency 經驗想趁仲有D精力跳入4a做,跟下大campaign學多D野。
我都係Agency Copy,可以同你講寫feed寫到你仆街。唔好以為好好玩,每個brand都有唔同tone & manner,點樣拿捏都要磨練出嚟。仲有機會寫idea,每一句都重要,既punchy又要creative。

不過我依家失業中,對copy仲有少少眷戀,下星期有個4as interview,希望有Offer啦
Kind of 轉左 咁你應該senior planner or am位喎
好多間都炒人減薪
一係就無job
以前agency跟咩Brand多
Btw祝你搵到工
等你好消息
有啲brand真係好煩,明明得幾款product,又懶係要soft selling突岀product feature (來來去去都係果幾個),已經用咗好多angle/ lead in,係咁幫佢包裝。 每次做呢啲brand勁傷精神,次次都要諗有咩angle未用/好耐冇用過
Fmcg多,thanks我都想有offer
Copy呀,其實我都係得1年經驗,所以仲想浸多陣
係呀我都係目標做返senior 位,講真名銜唔太緊要,呢行d title好反濫,加薪仲好
有咁差咩
上jobsdb請M位閒閒地都40-50K喎
MNC果啲直程60-80K
果啲全個mkt dept得4-5條友既公司就唔計啦
做緊4a agency
做廣告好似考eq咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞