想入行做廣告 我問你答

257 回覆
8 Like 23 Dislike
留名
前輩好有心
真 自己讀緊呢科本身都灰灰地 睇完更灰轉行又唔知做乜讀乜好
青春就係本錢 越早轉越易
(前題當然係你真係唔想做呢行啦)
承上篇,當你做咗幾年,成功升到上Manager,一定會出現「轉去做客」嘅情況,不論你係自己搵定有客欣賞你叫你過去做,呢個情況都好常會發生,咁到底由agency轉去做客係咪咁爽呢?

1. Marketing 客到底有咩做?
讀marketing嘅人總會聽過呢句說話「做幾年agency就轉去做客,爽」,要了解呢句說話真定假,應該要先了解客戶嘅team structure係點

由agency轉去做客,最常見係入marketing communication (Marcom)呢個部門,呢個部門重要負責同不同部門合作,做品牌嘅宣傳工作。合作嘅部門可以包括:product team,PR team,inhouse designer等等

通常工作流程都係由product team收到brief,知道嚟緊1年/季產品有咩動靜,然後就用手頭上嘅marketing budget去做plan,再搵creative/media/PR agency brief 有咩campaign想做,收到佢哋嘅proposal之後就再傾,comment,confirm同執行

同agency相比,其實工作流程係大同小異,只係以前有個AE幫你手,依家就有間agency幫你手,你亦有機會接觸更多做agency時接觸唔到嘅事,例如marketing planning,budget planning之類,但到底以上工作係咪真係咁爽呢?

如果係傳統marketing年代,其實真係幾爽,因為你要負責嘅嘢有限,仲有專人serve你,由自己落手落腳做到坐定定得閒review吓咁,但到咗digital marketing年代,其實marcom 面對緊嘅都係轉型問題

試想像吓,當你可以星期6搵agency人幫你改個post,點解你覺得product team嘅同事唔會星期6搵你叫你幫手搵agency改嘢?再加上當所有user behavior都可以track到,你除咗commication之外就會多咗要跑sales嘅壓力

更慘嘅係,明明有時係因為啲product唔掂所以賣得差,但product tem就會問你點解promotion做得咁差,將個波射咗去promotion到,而你只可以硬食,因為基本上香港地嘅國際公司,所有product development都唔係自己做,係global 開發完畀大家,所以有好多product未必岩香港呢個市場,但作為marcom team就焗住要食,甚至有好多情況都係global已經搵咗廣告公司生咗個big idea,你只可以拎住呢個big idea叫你自己搵嘅廣告公司做adaptation

所以如果你係一抱住「好爽」嘅心態入MNC做,覺得好多嘢可以自己話事,事實上呢個世界唔係咁理想,分分鐘你要對住一個連digital最新trending都唔識用嘅product team老嘢,然後解釋佢知點解依家facebook 無後生仔會玩

2. 幾時轉去做客好?
因為一般喺廣告公司做嘅嘢太窄(呢點要參考返第一篇,提及到國際廣告公司structure問題嘅內容),加上職位架構不同嘅問題,所以比較常見嘅係由agency轉去做客個title係會跌一級,如果你係agency manager,去做客可能只係拎到個senior marketing executive,你係account director,去做客係拎返marketing manager呢個位

喺呢前設同埋你了解到Marketing 客到底有咩做之後,你要比較嘅就係「留喺agency」同「轉去做客」兩者之間嘅好與壞

普遍嚟講Agency流動性高,上位/轉工嘅情況會比較易出現,反觀marketing流動性比較低,就算畀你入到去做客,你每年加人工嘅幅度都唔見得比agency多好多,加上入到去都係做到隻狗咁,無得自己話事,不如考慮留多幾年拎到director grade先轉去做客

當然啦,以上都係客觀去考慮,可能你會遇到一間你好鍾意嘅brand請你,或者佢出手好闊佬,或者你會覺得錯過咗今次下次就無機會等等嘅因素,所以無一個絕對嘅答案

3. 做Agency上到去AM/AD,條路仲可以點行?
當你去做Manager/Director個位,除咗要make sure你樓下嘅人做嘢,幫你分擔到工作量,你仲會多咗跑數嘅壓力。舊客如果無新嘢,你就自然要搵新客,咁到底新客係點搵呢?
通常搵新客都離唔開:pitching,舊客咗轉工搵返你,有大學同學做咗marketing搵你幫手,由其他department refer等等

先撇除有太多因素影響嘅pitching,點先可以提升舊客翻兜,同學搵你幫手同其他department refer呢3點呢?其實一個好嘅Account servicing,除咗完成客戶畀你嘅task之外,你更需係同客之間build trust,只要成功建立到互信,翻兜嘅機會就會提高。

咁到底點先build到trust呢?首先要做嘅就係擴闊自己嘅眼光同視野。之前有位巴打話得好啱,「入邊嘅人以為自己好專業 但出到去你會發現同世界脫節」,呢個係最常見agency人嘅問題,因為每日都已經忙到嘔,所以佢哋唔會有心情/時間去了解呢個世界發生緊咩事。
例如:最新嘅digtial trend係點?你serve緊個客有冇受到肺炎事件衝擊?國安法成立之後香港嘅social media plantform有咩反應?

以上問題其實同常工作其實係好有關係,亦如有幫助,我試過見過:
- Tiktok 宣布會撤出香港,然後marketing interative有人話開班教品牌點玩tiktok
- 隔離team有個鬼佬creative 成功sell咗個用未出現係IG嘅function嘅creative proposal畀客(例如IG未有得玩sticker時,佢個creative proposal就係叫個客玩IG sticker)

其實上以情況都係好影響客戶對你嘅信心,因為對佢嚟講你應該係站在最前,你要畀佢更清楚呢個世界發生緊咩事,再畀返advice佢,而唔係伏鳩佢

所以就算你個job title只係account servicing,你都應該要了解個世界發生緊咩事,甚至再近啲了解吓ad opt係點做,google ad係點做tracking,facebook ad係點玩之類,咁樣對於你同creative開會又好,同客傾計都好都會好有幫助,trust就係咁一步步建立出嚟

至於「同學搵你幫手」呢就簡單,學吓保險agent咁,自己有work出街/個campaign拎獎就share去自己social media啦,咁自然會畀到你network內嘅人知你做緊咩,又有啲case可以睇吓

最後「由其他department refer」呢就仲簡單,都係辦公室101,social多啲,internal開quote畀你又唔好吓吓都壓價之類,你同佢合作得開心,佢有好嘢而自己食到時,自己會彈畀你

4. 講咗咁多AS,咁creative呢?
其實creative同AS都大同小異,除咗做好美學呢part,了解多啲最新嘅digital trend,又自己試下了解吓你做緊啲客,佢哋個business model係點,有咩touch point,唔好淨係聽班AS嘅brief(因為多數AS都係左手交右手),你久而久之自然可以搵到啲新嘅creative insight,做到啲真係幫到客手嘅creative(其實insight呢樣嘢應該係由planner做起,但係依家嘅4As好多時都唔會involve planner,因為hourly rate太貴,所以就要靠AS/靠自己)

最後,如果你唔係鬼佬,記得做「飛機稿」之餘更要做返啲實事(我指真係出到街嘅campaign),因為能夠淨係用「飛機稿」做到飛黃騰達嘅CD,十個有九個都係鬼佬,第十個係MIX,絕對唔會有local人

而Creative唔做agency有咩可以做呢?都離不開呢幾項:
- 入 In-house 做Creative
- 入facebook/google呢類公司做creative
- 自己接freelance(是的,好多creative都係咁,幫人做digital banner/做稿,所以學多個技能係幫到你生活)

5. 咁到底agency/marketing做值唔值得做?
入職係人工底,工時係長,如果急要養家真係唔好喇
如果真係好想入,記得行以前build落嘅路一定無運行,所以學多啲,揀啲搵錢/將來會熱門嘅部門入,例如:
- 4As嘅 Digital / Social Department / 專做digital嘅細Agency
- Ad Opt,digital performance tracking之類嘅位
- In-house marketing就搵方法接觸多啲CRM,performance marketing部門,唔好淨係一心做marcom
- 直接入啲digital bank/startup之類做marketing (不過startup你要了解埋佢fund rasie去到咩stage…係另一個話題)

大致上係咁,每篇都打好長多謝有睇晒嘅各位
marketing/media 嗰邊嘅資訊未必係最齊,解釋得最好,因為以上都係我由serve開嘅客/夾開嘅media partner 觀察出嚟,歡迎其他老屎忽input
有咩問題都可以問,我盡答
巴打真係好有心
你講得好啱做得耐嘅話真係會脫節
本身做開digital marketing 嘅as 24小時on call 人工底都預咗 但係好多時個客條數唔好睇 就會即刻射個波過嚟 再詳細睇吓先發現佢地嘅UX/UI 做得好差
所以想自學然後睇下有冇機會係UX/UI方面發展 巴打無咩建議
做呢行想搵多少少錢係咪唔洗諗
巴打好撚有heart
不過其實做客好撚多19野要做㗎
比如要成日做啲野應酬senior management

而且好多campaign 去到agency手上已經係去到 execution level 啲事,咩跑幾多筆直呀大致係點玩呀呢D通通已經settle晒 (當然有d客真係會由零開始乜鳩都踢晒agency做當agency inhouse咁用,但一般有scale的客真係真係唔會)

同埋做客唔淨係需要同product夾,唔係真係坐定定手指指等review架
多謝馬些路巴
想跟馬些路搵食
香港廣告呢行唔係做好野,係做客鐘意既野
幾有熱誠都無用
最慘係客鍾意做咩 自己都唔清楚
十個客九個戇鳩
寧願信D fresh eyes同事comment都唔撚信專業既agency/production house
做咗半年細agency intern (打雜) 乜撚都要做
入去時充滿熱誠 好想畢業喺呢行發展
半年後做落發覺同理想中好大出入 不論文化風氣環境同工作內容
但安慰自己可能大公司會好啲
到今年真正畢業 諗緊仲應唔應該中個頭埋去

Btw想問下有冇行內人答到
如果讀個廣告/mkt嘅master對未來事業幫助大唔大?
定係呢行其實唔係咁睇學歷
又或者比起廣告 更加應該揀digital mkt/media?
做呢行識人好過識字
reputation好緊要
creative既話
你見工個portfo識飛天都好,拎幾多飛機獎都好
大多數CD都會周圍八下個candidate份人係點先考慮請唔請
有熟人幫口讚下真係贏八成
你想要做邊範先?
creative既話真係唔係幾睇學歷
除非你想係4As/鬼佬agency發展得好
英文叻著數好多
UI UX 最難其實係過客嗰邊IT嗰關
好多明明得嘅嘢佢哋都會同你講做唔到
真係想學UI UX development 就真係要搵吓有冇堂上

如果你只係想成個project做出嚟好啲,試吓由用戶角度去諗,畀啲recommendation creative 同developer,唔好畀佢哋dominate 咗成件事,用家反應係最show 到個product 有咩問題

對客就簡單直接哋話佢知依家個UIUX有咩唔好,試吓line up埋客嗰邊嘅IT人同creative 傾,睇吓有冇啲咩大家幫到手

其實好多時客都唔明啲tech 啲問題,所以由佢哋左手交右手submit request,不如約埋啲明發生緊咩事嘅人出嚟傾
我知好多都有秘撈
Creative 就接下Digital banner, design work 咁
Social media 人就接下啲Facebook management
最難就係AS,因為佢哋個skill set太窄
除非自己識他嘢,否則好難用工作嘅skill set幫自己搵秘撈
不如唔好quote樓上
太長碌得好辛苦
其實係,要講in-house mkt嘅問題又係可以寫另一個大長篇
我只係想提出其實「去in-house 做好爽」呢件事已經唔存在嘅
我都見過唔少客11點幾12點仲send 緊email
想creative度橋個啲
但做咗之後發覺度橋離不開copy base
個人唔太鐘意寫嘢 但係想法比較有諗頭
會偏向鐘意諗TVC個類多過feed copy
但其實tvc仲多嘢寫

之前做細公司咩都撈埋一齊做 想問下大公司如4As會唔會分開部門 例如度橋淨係度橋 Online media (feed post)就淨係做Online promote咁
我都係打工仔一名咋
只係見到大家對廣告行業嘅前景太灰

講真呢行一開始做嘅時候,除咗熱情之外基本上真係無咩理由會令你繼續做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞