想入行做廣告 我問你答

257 回覆
8 Like 23 Dislike
會呀 我都係fg入行做agency copy
有無去過boxing做過?

個老闆好似係痴撚線
做廣告慘過狗,特別做著啲閪客

利申 Copy
初初真係乜都冇 但上間公司嘅老闆肯俾機會 叫我試吓做先
明呀屌,所以一有爆嘢 (近期有伊伊),就要即刻抽水,懶係貼近時事。
Fuck this我討厭做digital copy嘅原因就係咁 係唔撚係都話要抽水 大佬有啲嘢冇得夾硬㗎啦 夾硬做只會尷尬 唔係緊貼時事就爆就creative架大佬 唔撚有創意你唔撚自己做?
冇用㗎啲客唔會明,佢哋只係想要exposure。一有咩topic 特別爆,就盲目跟風,點都出番個post先。都係果句啦,你收得佢錢,佢就係你大佬
你4As? 其實我覺得做ATL會好啲 digital真係搞到四不像 大家又唔開心
Btw 你mkt?
之前細a,依家仲搵緊工,希望入到4as
算係,乜柒都要做
介唔介意講吓人工幾多?
I mean 你讀mkt?
無pm
而家有邊間廣告公司好?
都無咩公司請人
諗住留意定,check 下好廣告公司有咩出街
7年廣告老屎忽留名
師兄你好 有無入行tips
無好認真追晒個post
不過有見到你講自己係讀marketing,想做copy base creative

首先唔知你讀marketing係bba嗰隻,定marketing & advertising
前者嘅話,你要面對係一班讀緊advertising/journalism 嘅人
佢哋平時學校嘅project/internship 都會比你更易過到第一重screening
因為creative 嗰邊請人,一定會睇candidate 嘅portfolio,而呢一樣係bba嗰隻marketing嘅學生唔會有嘅嘢
所以你要睇吓自己有咩可以share畀人睇,你份cv係商業見工用CV,定係有啲心思design吓,表現到你嘅文字功力

如果你係後者,你應該有好多portfolio係手
無回音應該係死喺portfolio太差
首先執返好啲個portfolio,唔好咩work都放入去,因為無咁多時間睇晒你份嘢
有時間自己試吓拎啲廣告出嚟judge吓,講吓有咩好,有咩唔好
表現出自己對文案好有熱誠咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞