想入行做廣告 我問你答

257 回覆
8 Like 23 Dislike
廣告入行既條件so call係創意,姐係用腦
姐係阿豬阿狗都做到,係人都有腦

唔好用熱誠入行,熱誠幫唔到你任何野,唔係話有心學肯捱說得,用錯方法你只會愈做愈灰浪費春青,日日做12個鐘一樣嘅野,然後頂唔順轉行

因為香港廣告生態好差
1. 客戶至上
基本上香港無一套完整ae系統,大家都係奶,做傳聲筒,然後互屌對家無限loop,marketing media agency pr production基本上都係奶客然後互屌
點解奶? 因為最易做最唔洗skill set,而counter propose客需要更加多既research 同fact finding去同個客傾,香港金錢至上尤其嚴重,超級惡性循環

2. 喺香港創意無系統,量化唔到
又係關香港事,喺香港基本上係measure 唔到一個創意需要啲咩,亦好無系統,純料成班人圍威喂然後磨條橋出嚟叫好正,一係無限開埋啲垃圾brainstorm會,但其實唔係,正常做一個作品係需要一堆research, fact finding,strategies blalbla然後脈絡化佢再搵出入面最可行嘅idea; 正常係應該research 9成時間然後1成夾橋就得而唔係十成時間走左一齊brainsorm 哂時間

3. 上面講過入行門檻好低,有腦識思考就得
咁你點突圍,有熱誠就得? 點proof 比人睇? 所以更加要諗下自己除左socall熱誠仲有咩可以俾到人睇,seosem google ads呢啲你又識唔識?
有啲人日日做10個鐘連放工都係睇書自學緊你又得唔得?

其實講到底唔好諗到呢行咁fancy,講到底都係講錢,你真心想入行除左熱誠之外更加應該諗下你有咩value add係幫到間公司甚至投資者搵錢
e.g google ads 呢啲係人都要用嘅tools,ecommerce新經濟
唔好掛住"諗橋",係諗就諗條橋搵到咩錢

好現實但呢度係香港,無辦法
總之就係value add大哂
又係呢啲戇鳩仔...

年中一千幾百個你呢啲所謂有熱誠嘅人 又唔肯寫嘢 又唔識畫野 直接俾個CD你做好唔好啊?

乜春都冇真係諗橋大晒咩 用下腦啦!會唔會請個fg返嚟諗嘢啊!你可以對自己創意好有自信,但你咩都做唔到人哋就係唔會請你,完。

至少你要俾人睇到你係有能力做到copy
你都戇鳩

我女朋友上個月先入職art base
其實冇人講過mkt pr乞食wor

全部都係針對後面嗰兩個
比例問題 呢一行人工偏低係事實
11k都都夠膽死開 唔知追幾耐都未到人地starting
做廣告...
姐係media

搵唔到工路過x2
5點鐘側魚涌收得工住新界十點再返工 狗先做
media 4As 連executive位都freeze左喎
補充多少少
仲要考慮埋你係搵廣告公司搞自己自己直接搵製作公司搞
搵咩級數嘅導演同製作公司之類
6位數係基本,但個range可以由十尾至廿幾去到四五十,誇張啲近百都得

但每個答到你嘅都只係估出嚟嘅數,實數係一定要有個storyboard,搵一間你心水嘅廣告/製作公司先會畀到你
呢位巴打其實講得好啱
有idea都要execute到先係好idea,而execution就係睇你文字/砌圖嘅表達力
淨係鬥橋嘅你可以揀入啲專做飛機稿嘅team嘅,不過你一樣都係要寫字/砌圖
講真 嚟到香港
唔係話有熱誠唔啱
但你乜柒都冇 就咁同人講諗橋真係冇人會請
再加上其實有幾多個人真係認識乜嘢叫創意?

所謂嘅網媒做嘅嘢根本唔係創意
2019fg in house mkt $15k辭咗職
收到digital agency AE $13k
其實自己都係想做in house mkt
但呢個時勢又好難搵
想問下要唔要個offer好?
做咗AS就一年
期間大概每兩三個月就想辭職
公司既culture 真係唔太啱我呢啲毒毒
同埋又唔小心 唉
想問下各位前輩 有無咩心得令自己做野可以少啲出錯 但又keep 住效率高?
點解咁多人有offer嫁?
先要搞清楚
出錯係因為太多嘢做,又應付supervisor 畀嘅adhoc task,定係純粹自己大意而錯

前者就要識得分task priority
就算你supervisor adhoc 叫你幫手做其他嘢,而你手頭上本身都有嘢趕緊,你要識得問佢「幾時要 同 急唔急」,因為佢未必知你做緊幾多嘢,只係佢有條𡃁可以用就叫你幫手

聽完佢嘅答案,再自己排前後次序
如果佢畀你嘅Task 要排後啲,就話佢知你有咩趕緊,你大約要幾耐先幫到佢手
唔得罪老細同時處理晒最急嘅嘢先

如果佢聽完你知答案,都迫你做佢要嘅task,而你本身嘅嘢真係急啲嘅話,呢啲supervisor 唔跟都罷

如果係後者...咁就自己反省吓點解錯完又錯
自己搵方法去改,無人幫到你
多謝各位提點
同PR比較少交手,唔熟個生態
幫你唔到,但留名學嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞