想入行做廣告 我問你答

257 回覆
8 Like 23 Dislike
點解唔做返mkt?
Dmkt情況係咪會好啲 如果入到專業啲嘅公司 其實有一啲skillset 唔係完全唔專業

但傳統mkt就唔知 做過間mnc其實都係admin野
其實做剪片最撚慘
唔同嘅 始終如果入到agency成個環境都係專業咁做廣告 出嚟成品嗰下其實好有滿足感

Inhouse得閒俾人屌下 又做吓admin其實真係冇咁好受

做廣告有時候好似生活係象牙塔咁

入邊嘅人以為自己好專業 但出到去你會發現同世界脫節 事關呢個行業本身就係四不像 經濟好嘅時候你就可以共富貴 但經濟唔好嘅時候你就知道仆街 因為本身呢個行業就帶動唔到有幾多價值 而且唔係必須 尤其是creative

再加上dmkt興起 港資孤寒老細寧願fb ads都唔會再想抌錢落agency度campaign

結論:後生入到就入啦 係開心嘅 但入唔到都唔使太唔開心 記住呢個世界所有嘢都係睇錢 但做廣告好多時候就會蒙蔽左呢一點 鳩下鳩下就一世
你本身讀咩科?agency copy會就咁請fg?
你講呢啲係咪都係digital fb/ig嘅copy?
Jobsdb 唔見有請copy你有人介紹?
4as wor
冇tg
4As撚路過,有無吹水谷入
有咩喺度講啦開完post最後入tg咁你想連登托咩
隨便
第一頁個谷入唔撚到啦..係咪有新

定係無谷,連登好似不嬲都無谷。

如果真係無咁我開一個俾大家入囉
我開左啦 你試下再入
你意思係因為入4As entry post所以人工低?
我以為樓主會跳返出去做inhouse marketing
師兄俾多次please。入唔到堅係
我都試左入唔到
會,我初初入行乜經驗都冇
咁你個時portfolio係點?
最慘係貼地跟返時下發生既野又有勁多考慮驚喱樣果樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞