想入行做廣告 我問你答

257 回覆
8 Like 23 Dislike
請問而家有邊間廣告公司好?係咪要入4As?
有啲嘢想請教下師兄,我本身都係copywriter,主要做BTL(feed, online video)多,好少掂到ATL嘅work。所以我個Protfolio通常都係放online work多,咁樣會唔會好蝕底?或者你有啲咩建議俾我再執靚個profo。

依家我面對嘅問題係attend咗好多interview,最後都冇offer。面試時同interviewer嘅交流應該問題不大,佢問嘅問題我之前已經準備好,而且工作性質同我之前份工差唔多,開始覺得係自己profo唔夠其他candidates靚,所以冇offer。
首先要考慮嘅係「FG/Junior/Senior」邊個level
如果你係FG,我個人就會覺得入大firm (即係4As) 好啲
原因係無論大細公司,你都係做execution嗰個,所以都係學嘢階段
而大公司畀到你嘅係network,可以識多啲人

Junior level(1-2年)嘅話,要留意吓本身做緊嘅客有冇少到/甩咗,佢哋生意有冇受到經濟因素影響
因為通常廣告行炒人,都係炒個senior,再升一個人工平啲嘅junior做senior level,然後請返一個再平啲嘅junior入嚟,咁就可以cut cost
如果你做緊啲客有少少影響,咁有可能會炒咗你樓上嗰位,然後升你
又或者touchwood,成條team炒晒

Senior level(3-4年)嘅話,我會建議入細公司
因為少啲structure,你嘅話事權通常會多過係大公司,好過係大公司做一個有名無實嘅senior level

4唔4As嚟講,其實4As已經無咗10幾年前啲光環
收得又貴,又交正常貨,一味淨係諗點做飛機稿拎獎
但做飛機稿又無revenue,啲光環去晒創作部
好多客如非因為regional alignment,都會自己搵細firm做
一來平,二來digital 之下要求嘅細緻度無以前咁高,無必要每次都搵大導演拍

所以先搞清楚以上問題,先再決定入大行定細行
Thanks師兄!不過唔好意思,我講漏咗想做crearive, copy。係咪都同AS一樣,先做4As,後做細公司?

定係跟師傅咁會好啲?
好老實講今年係好難搵工
因為你係同緊「上年畢業,今年畢業,今年想轉工」呢3組人一齊爭緊位

都睇你點present自己個portfolio
例如你淨係放咗「出街版」落去呀,定係可以考慮放埋「未comment版」落去
你都應該明畀客comment完嘅內容可以同你嘅first draft好唔同
所以可以考慮將你覺得寫得幾好,但無出到街嘅version都放落去

將最靚嘅work 執出嚟,去蕪存菁
如果有visual 就放埋一齊,就算art 唔關你事,圖始終係吸眼球過純字
多謝師兄咁有心覆我我係ba個種marketing 所以portfolio 真係無其他人咁好。 我自己會寫下d廣告評論 試下寫feed咁 ,其實都有兩,三份interview,但都無offer
多謝師兄建議,通常我放落profo都係啲我覺得visual同copy做得幾好嘅work,或者係家傳戶曉嘅brand。
我會試吓搵啲冇岀過街嘅version放入profo,圖文並茂,希望觀感有所提升。
咁直接話你知,都真係幾難同人爭
因為真係好多畢業生搵緊工,而好多firm其實都炒咗人

你可以考慮花更多心機去整份CV impress個creative director肯見你
或者入咗行,幫啲公司做inhouse content development,由做content開始
當你有幾個月呢類經驗,你自己又多啲嘢present,個portfolio又多啲嘢,又可以用行動證明自己真係好鍾意寫字
英文名係咪T字頭
要養家就唔好入行
唔係non peak season都周不時做到1點2點,做左一年AS最癲試過做到5點幾
唔補水都算,假都唔補比你
人工又唔係加得快,最後直頭轉行
Same 日日趕deadline,勁大壓力
咁你轉咗邊行?
睇吓跟咩客啦,跟regional account都應該無咁hell
AS一定要識跳去另一間公司,盡快跳到一個位唔使掂咁多execution先會好過啲
Regional 定local都係做死你
公司周不時都有人做到喊
我見到都覺得驚
有啲regional好hea,但好hea都唔係咩好事
因為hea=無錢=前途都唔好得去邊
喊就正路,應該無咩AE未喊過

不過AS愈嚟愈辛苦,主要原因都係唔知幾時開始啲客開始覺得自己大晒,而agency management level又因為錢而唔敢say no,個惡性循環就開始咗:迫你唔postpone得timeline,迫你細budget做多多嘢……
你冇野做既話佢都係第一個炒你
多野做既話又係自己辛苦
其實無論creative定as都係辛苦到痴線,唔係非常有heart真係咪做
「唔係非常有heart真係咪做」呢句真
就算你以為好有heart,但做落好唔開心,其實都真係盡快走算,無謂浪費自己時間

Creative嗰隻辛苦係時間有限,但要畀好多idea,然後佢哋就會怪AS點解唔推啲客,但其實佢哋唔會明個客畀嘅錢其實養緊佢哋,一味淨係怪個客唔識「美學」

AS嗰隻就唔使多講啦,又要對客,又要對creative,又要對production,又要做project management,又要睇數……
想搵人係做廣告既
幫我推廣product
薪水可能不多 因為係start up🙏🏻

Tg:iamprincessbae
知啲野喎
辛苦到仆街 入agency一年決定轉行
無前景 食物鏈最低層

利申 自問一開始都叫有興趣,但自從做耐左了解呢行啲on9文化,就決心一定要轉
介唔介意講多少少 做agency咩post
同埋了解咗啲咩文化
做AE workload大
幾乎每日都要ot到11點
客當你狗咁撚 當日畀brief當晚就要 仲要改10幾轉
唔好以為星期六、日可以放假忙起上嚟weekend都做緊嘢
無人生、無健康、無尊嚴
最恐怖係呢行好多人覺得冇問題,真係不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞