想入行做廣告 我問你答

257 回覆
8 Like 23 Dislike
巴打做director?
係 所以趁後生快啲轉行
何必燃燒自己,透支生命呢
10年design+marketing勸勸你

人生仲有好多職業可以選擇
唉 做AE嗰種辛苦法真係頂唔住
做地盤辛苦極都有收工時間 但做AE你永遠都要oncall
Same 當年都係滿腔熱情入行 但時間唔呃人 幾有熱誠都會比客打沉 ot到無左人生 日日趕deadline 壓力勁大 人工又低 老一輩成日話我以前都係咁捱人工都係咁低 但佢聲從來唔會話以前idea用返係而家 佢執左啦 日日叫人度新橋 一講錢就以前以前 AS已轉in-house
如果你想可以繼續試 過左半年你仲頂得住再上黎報平安
行都未入到 已經唔會諗4As 只係要求入細agency學下野 跟個好師傅
其實係咩原因想做AS? 想做creative都明 有人可能鐘意諗下橋 度下野
都唔係呀,我朋友都2x
反而想知做咗廣告2年可以轉去邊行,有冇成功轉行嘅人可以分享吓
做freelance content同廣告做左年幾,收入唔差,越做越覺得辛苦
而家個巿太差 4As都無新headcount 細ac一埋位就做 而家無乜機會學 你有心理準備老闆見你係FG禁你人工 可能得11 -13k
做agency 最後上到M grade 都係變sales 人工唔會好高 多嘢做得黎但又唔係啲乜嘢專業 唔建議入行
過來人想講

千其唔撚好做廣告啊!!!!!
啊!!!!!!!!!!!!!!
跟緊個one man band攝影師做production
想知點跳入廣告crew
不過疫情又真係難搞
小妹下年畢業,暫時做過兩間4as既intern as。
覺得自己好似唔太適合份人唔太social outgoing,成日ot好辛苦,覺得自己第時畢業都未必會做得好。想問下畢業後係咪應該走第二條路。

但我畫野寫野都唔叻,又冇portfolio 個d,依家真係有少少迷惘。唔知畢業後要點行落去。

想問下各位ching可唔可以指點一下
有冇好介紹
想轉身
工程/IT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞