想入行做廣告 我問你答

257 回覆
8 Like 23 Dislike
你再讀返書?
我冇,我依家小本生意做緊自己brand

但未入行真心轉,同樣既精力同時間,
用係其他事業上面,你會有更多回報同成就。
我好同意 做左幾年creative
發覺唔對路 咩熱情夢想都消磨晒
Ching 講得幾中肯。
做咗幾年art director,自問都鍾意同有熱誠,但覺得唔會做一世,唔講錢,身體都未必頂得住。成日想揾下其他出路。
Mkt?
你指出路?如果轉,應該未必會想做mkt。未睇到,都會繼續做住creative先暫時。
幾多歲?我覺得mkt算係接近啲啦喎

除非你真係好大決心讀書考牌
做嗰行厭嗰行
26 7 如果轉做mkt我諗我情願繼續creative 上
做CD都係一個出路

但就變咗一定係做agency

做到固然好

但如果係擔心經濟差/想有啲挑戰,人工有可能升幅大啲

Dmkt/UX UI好似有保障啲

你4A?
今年有4As開11k
有咩牌考
好同意 做agency好似掂到唔同行業
但只係見到表面 到你識到其他行業既人
你先發覺自己識既野好少好脫節
而所謂既agency life 我更加唔識欣賞啦...
留名
我做過兩間4As,而家做細agency。巴打做mkt?
睇完都解釋到點解自己做幾年 人工加幅會落後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞