信用卡討論區(95)今宵多珍重

1001 回覆
6 Like 12 Dislike
主卡揀你常用既
然後申請多兩張附屬卡cover多兩個範疇
我同期有張atm卡收到
但credit card仲未到
打上cs問啦
之前我cancel trip refund機票都係打上cs拎返出嚟
有冇人知細頭依家免找數2000蚊果個promo同延長一年保可唔可能共用?

想去豐澤買吸塵機
幾乎全部虛擬銀行都大陸資本majority,係得Mox攜程係minority
香港所有VB
100%有中國參與
呢張唔係信用卡
出街買野/食飯用Visa Signature
網購用red
係咪最好既combination?
感謝
佢會當咩簽帳?係咪都係月結單當找卡數咁找
想套出黎擺ML
好撚on9架啲人
破產狗冇信用卡用嬲嬲豬?
本來係用緊呢個Combination:
1. HSBC VS: All in 賞家居 買日用品 / 超市野食 / 家電
2. SC AM: 出街食飯卡 / 8仔自動增值
3. BEA Flyer World: 其他消費 / 演唱會優先訂飛
4. DBS Black: 其他消費

儲落左啲AM而家想用都無得用 SC AM又好似無得Waive年費
想轉做玩現金回贈 應該點砌個combination

每個月都回定要交上網 Now TV Netflix Sportify 電話費 iCloud Lightroom 呢啲用咩卡好
個post咁多破產狗?
自問自答,係可以既
Dining - HSBC VS 3.6% / HSBC Plat 2.4% / AM $4 per mile

賞家居 - HSBC VS 3.6% (附屬)

Online / Supermarket - HSBC Red 4%/2%

Octopus / Big Spending - Earnmore 2% / SC 1.5% / AM $6 per mile

Apple Pay - BOC Sogo VS 5% ($2000) / BOC Dual Currency Card 4% (2,500)
呢排申請咗啲卡
依家有 HSBC PLAT, Red ,SC AM

想問下自動增值係咪應該轉用Red?
上網買野同超市 Red?
食飯/外遊 SC?
Thanks
首先,你係咪繼續儲里數?
如果係的話自動增值係SCAM先岩 (SCAM $6/AM vs Red$25/AM)

其他答唔到你住,要問你自主揀左D咩
拉上少少有巴打答咗你
我係想儲里數,未揀自主,應該點揀好?平時都係超市/買衫褲多
同埋普通出街買野係咪都係應該用red?
有 red卡的話就將大貓白金留黎食飯啦
外遊+其他消費就用SCAM
咁red 卡就係超市/online/買衫褲?
買衫褲都係SCAM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞