武漢肺炎前最後一次旅行 - 西班牙+摩洛哥沙漠+直布羅陀

252 回覆
130 Like 2 Dislike
[member係呀,貪佢近火車同巴空站,400 包早好撚抵,望落又新淨仲要有露台
我上次都係7點幾去食嘢,行到勁遠先有嘢食

原來呢頭唔係main town,右少少先係[/member]
工照返,不過好多人失緊業
而家美國仲似共產主義
我拎條命返工又係咁多錢,失業班人拎失業金又係拎咁多錢,甚至有班最低工資嘅照返工但得失業金6成

我喺加州左膠州未遇過有歧視
加上喺外國有個真理:最歧視中國人嘅永遠係中國人
班中國新移民以為唔識英文去中國人地方打工好撈啲
去到係咁比人剝削
DAY 13 - 2020/02/13

喺Granada 其實可以話係冇咩特別野做
因為最出名嘅 Alhambra 阿爾罕布拉宮 要好耐好耐之前買定飛
所以如果大家要去就一買好機票就好買埋Alhambra 門票啦
我就好少plan 實晒行程,結果係諗到去到先買係完全買唔到

不過雖然冇景點睇,但我揀咗用兩日喺度hea
一朝早又去一個市場搵下野食啦,不過冇咩野食,淨係飲咗杯咖啡食咗個包,都係一杯冇咩特別嘅咖啡
喺個市場出面見到有隻狗攬住成條賣剩嘅西班牙火腿喺度咬
隻狗心入面一定覺得自己喺天堂

求其入咗間餐應食早餐,西班牙火腿炒蛋
其實都係食啲火腿西班牙人好似炒蛋都好老咁

Granada都有一個哥德式教堂,睇落都唔細,但經過Sevilla 個教堂嘅衝擊洗禮之後,呢度我都係慳返入場費啦 喺歐洲乜都睇嘅話啲入場費真係玩窮你呀

路過一間唔洗錢嘅教堂反而有驚喜
呢間教堂冇人入咁樣

穿過Albaicin 區上最高點,Albaicin 係一個仲保留住阿拉伯風格嘅住宅區
Granada嘅歷史都係經歷過好多朝代更替,所以一個小小城市都有住唔同風格嘅建築,都形成咗佢嘅獨特文化

有條阿拉伯街,但去完摩洛哥所以呢條街已經冇咩特別

後面一堆白色建築就係Albaicin 區

上到最頂可以望晒成個Alhambra
完全係利用晒成個山勢去建造城堡,等當時嘅國王可以俯視眾生

天氣麻麻,不過喺上面坐住食零食吹下風聽人賣藝彈結他都好舒服,坐咗一個鐘就落返去
可以見到唔係好遠嘅地方有雪山山脈Sierra Nevada,好有衝動第二日坐一個鐘車去滑雪

冇咩野做過野但好快就完咗一日
去食餐好先
原來White Sangria 都幾好飲,酒味比較濃,呢度homemade Sangria幾足料,連肉桂條都有成條喺入面,喺Barcelona 同Madrid 啲酒吧仔好似係用現成Sangria 比你咁樣,生果都冇粒
個mini burger 係飲野送嘅tapas
我之前都有覆其他巴絲,Granada 最正嘅係所有餐廳每叫一杯野飲都會送一碟tapas(Granada 飲酒普遍啤酒 2歐,紅白酒 3歐),如果飲得多嘅話真係食佢送嘅tapas 都食得飽

條BBQ RIBS 太大條食完想去試下第二間tapas 都敗陣
算鳩數,第二日再挑戰
DAY 14 - 2020/02/14

呢一日更加冇野做,又係等夜晚去搭通宵車返去巴塞隆拿
以為喺摩洛哥 12 個鐘車好誇張?呢程要 14個鐘呀
其實可以選擇飛機 / 火車
但因為有場波改早咗一日,一過到Barcelona checkin 完就要去睇
搭飛機有咩delay 就仆街
而renfe 火車要用成個日頭嘅時間冇通宵選擇
所以最後揀咗巴士,中午去到又最穩陣,如果遇到交通意外嘅話當自己唔好彩啦

呢一日真係hea 到一個點,相都冇咩點影打多啲字補數啦
介紹下西班牙式早餐,佢地好興一個set有齊咖啡同橙汁
我都唔知應該係飲橙汁先定咖啡先
最後我決定將橙汁當甜品放最後

雖然冇入場睇Alhambra,但佢外圍都係開放比人參觀嘅,有巴士可以搭,我咁得閒就緊係行路啦

喺個城度兜下坐下思考下人生
見到有個彈小提琴唱opera嘅旅人,好高質

走入一間好逼好熱鬧嘅bar 飲野
呢間全部送嘅tapas 都係海鮮類而且係random,廚房keep住煮,煮到有咩就送咩比你,我瘋狂咁飲就係為咗食多啲唔同嘅野
記憶中佢有送過嘅係蜆,青口,paella,炒蘑菇,炸魷魚,炸魚仔
真係好熱鬧,個個都企喺度求其搵個位放到野食就食,好佩服個waiter 記得晒每一個客order 過啲咩去埋單

見到好多local 埋尾都會叫一杯 啤酒溝運動飲品溝7up嘅野飲
我又跟機same same same又幾好飲喎衰鬼

今日天氣好咗好多,個雪山都好清晰,
所以又走多次上山頂今次等埋日落

目測成個山頂有百幾個local 喺度野餐開party 睇日落
個個帶晒野食帶埋酒,突然有種好孤獨嘅感覺
西班牙人真係好識享受生活
但當然啦,人地都要有享受生活嘅本錢先得嘅,香港人生存到已經好叻㗎啦

著燈後嘅Alhambra 又係另一番風味

夜晚又搵間吧係咁飲
今次呢間又唔同,叫完野飲可以喺menu 隨便揀一款tapas
最後我都唔知自己呢日飲咗幾多酒
淨係知 14 個鐘車程好好瞓
(唔知點解好似喺西班牙就算溝酒飲飲好多都唔覺有醉嘅感覺
啲相好靚,寫得好好睇
多謝鼓勵
我對自己寫作都幾冇信心讀書時期係勉強合格嗰種
多謝你意見
下次再出遊記會考慮下改出相方法
不過有機會去旅行先算
直布羅陀唔可以獨立
Treaty of Utrecht 寫左英國放棄直布羅陀要比返西班牙
樓豬啲相真係影/執得好靚
特別係Sevilla 教堂嗰啲
Sevilla 啲相好撚靚
直布羅陀真係好正 好想去
好有舊香港feel
知唔知邊界外個西班牙城市治安點
啲相影得好靚
原來仲有呢個原因
旅遊台台長係唔同啲
Sevilla輯相我都最中意
因為Sevilla真係好撚靚

好有舊香港feel
知唔知邊界外個西班牙城市治安點

巴打個quote太長
我只可以講夜媽媽喺條乜舖頭都閂晒嘅街度行都唔覺得危險
樓豬建議有機會去一去Lisbon Porto
果種味道同蕭條岩晒你影相嘅feel
淒美感好重
我都想去提子國,
應該等sagrada familia 起好再去西班牙順便去埋
係 個機場平交道十足十 四五年代既彩虹道

一有飛機起飛就閘住d車唔比過

原來諗住今年去 點知撞正武肺

唔知到時起左隧道 停用左未
修女戰士拍得果到好靚,有機會要去真係

留名睇希臘
我上次去睇佢個展覽話2028咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞