武漢肺炎前最後一次旅行 - 西班牙+摩洛哥沙漠+直布羅陀

252 回覆
130 Like 2 Dislike
好多野你地
真係冇諗過我嘅相都有一日會吸引到咁多人睇

我諗住完咗呢個遊記就會出希臘跳島遊(由土耳其海路過希臘)
上年有出過土耳其嘅部分,係我第一次打遊記
不過成7年前啲相仲係好新手級

[極多圖遊記]N前年土耳其乜都唔book就出發之旅[多貓]
https://lih.kg/993851
以前睇新聞都見過班西班牙人要浸落噴水池降溫
好誇張
個種太陽直曬落黎仲要無遮蔽地方真係得啲外國人啱
我覺得西班牙啱2-4月去
張相個效果呈現得靚就會吸引到人㗎嘞 我睇完相之後都好想以後有機會去下古城睇下

等你出希臘啊 (雖然純粹係因為個人中意呢個國家)入去你個土耳其post留低個正皮先
屌你樓豬到馬德里都唔去我皇參觀下
我嗰陣5天去土耳其+希臘一個月得一日陰天
曬足一個月都好金
返到香港班frd以為我喺非洲返嚟
希臘啲島仔真心好靚
而且都好貴
我身為巴迷竟然叫我去班拿貝

講笑但係冇咗C朗嘅皇馬真係差咁啲
C朗仲喺度嘅話我都應該會預時間睇一場
原來hotel嚟?我淨係見好多人坐喺入面食野飲野冇為意
我個plan都有Madrid>Lisbon 呢程㗎
最後老細唔比我拎多一個星期,被迫cut咗提子國同埋摩洛哥其他部分
DAY 9 - 2020/02/09 - part 1

呢日影嘅相太大量要拆開兩part

搭完通宵巴士天未光就到Sevilla
大家聽到西維爾會諗到咩?我就好簡單,一隊成日殺強隊嘅西甲波
其他野完全no idea點會估到呢個城市原來係一個好靚嘅小城
好似仲係Flamenco嘅發源地

呢個城市大部份景點都係圍繞住 Catedral de Sevilla 步行範圍內
所以理所當然搵hostel都係搵喺附近
放低野都仲未日出,早餐舖又未開,去Plaza de Espana 睇下先
Plaza de Espana係西班牙所有城市都會出現嘅廣場,就算係連極想獨立嘅加泰隆尼亞地區都有,而Sevilla 嘅Plaza de Espana 我認為絕對係最靚嗰個
(諗下香港如果都整一個中國廣場......100%會變大媽舞廣場)

行到過去啱啱好日出,完全冇人包晒場咁樣任影,set埋腳架慢慢自拍都得
其實都唔係話好早,8點半咋嘛,啲人都未起身
日出光照落座建築物度好靚

影到十點咩都影飽,啲人都開始出現
順帶一提Audalusia地區度度都好多韓國人,一見到班韓國妹影相你就預咗好難搵位影

開始有人Set 野準備Flamenco表演
Plaza de Espana呢度好多人會表演 Flamenco,氣氛應該仲好過比錢去餐廳睇

去間coffee shop食個早餐先,呢度先廿幾蚊港紙
個包烘到好鬆脆
其實以前我係三文治同埋西班牙火腿都冇咩興趣,但呢個包好得

經過西維爾大學入去望下,點解可以咁靚
再諗下幾個月前香港有兩間大學比一班狗搞到面目全非

下一站去Catedral de Sevilla 西維爾聖母主教座堂,我咪話過巴塞隆拿個哥德式教堂好靚嘅,Sorry原來係因為我細路仔唔識世界未嚟過呢度,Catedral de Sevilla係全世界最大嘅哥德式教堂,就算計所有教堂佢都係入世界三甲(另外兩個係大名鼎鼎嘅聖彼得大教堂同米蘭大教堂)

就咁睇外面好似好矮唔係好大咁?入到去除咗震撼我都唔知點形容好
哥德式教堂真係靚到仆街,個細緻程度完度唔知佢點設計出嚟

買飛嗰陣佢問我加唔加錢 join 埋 rooftop tour , 一般情況下我都係會慳咗呢筆錢,但唔知點解突然好想 join 喎,一於加佢老味!
原來已經排到關門前最後一節先有位,睇嚟都唔少人join
不過照樣可以入教堂參觀咗先嘅。
我喺個教堂入面足足留咗三粒幾鐘
甚至我覺得你叫我留足一日都得
欣賞又欣賞咗好耐,影相又影咗好耐

教堂入面仲有哥倫布之墓,不過聽聞只係得佢副骸骨嘅一部份喺入面

可以行埋上塔頂睇成個Sevilla

附近另一個大景點就係呢個Real Alcazar de Sevilla
又一個千年皇宮
又係一個Game of throne嘅取景地,Assassin's Creed其中一集好似都係有呢個場景
今次就冇去到啦,時間唔夠係一個原因啦,另一個原因係度度都要比好多入場費真係頂唔順 下次再嚟先去啦

落返去教堂入面繼續心靈震撼繼續影

part 1去到呢度啦,part 2主要會講下Catedral de Sevilla個 roottop tour, 係我覺得去Sevilla 必做嘅事
師兄同你條線一樣 二月尾直布羅陀唔比我入
DAY 9 - 2020/02/09 - part 2

睇完教堂仲有一段時間先夠鐘rooftop tour,出去搵野食先
(rooftop tour係側門集合)
行去 Mercado Lonja del Barranco 搵食
呢個係一個裝修比較新穎嘅市場,比起Madrid 個濕鳩市場呢個重細
但係就冇咁逼同埋野食都比較吸引啲
成個市場都用自然光,好舒服,舊式西班牙市場普遍都幾暗下

呢度遊客唔算多,所以啲員工英文都唔係好
久違嘅this this this要出現了
去西班牙點少得食Paella,喺Barcelona要食 Paella 好多時都要最少兩個人order 一大鍋,呢度有一檔就好好咁整好一大鍋等你order 再一碟tapas咁比你
其實我好中意食Paella㗎

杯野飲係見人order 完好吸引跟住order
除咗this this this 連 same same same都要用埋
見佢係用Aperol溝出嚟,佢溝嗰陣我睇個menu應該係 Aperol Spritz
開頭有啲似 Sangria 嘅清爽甜味,後半就變成好濃嘅酒味(定係佢冇攬勻?)

食飽去河邊散步消化下

Sevilla 啲住宅區都好靚

差唔多夠鐘集合就返定去 Catedral 周圍行下

Rooftop tour會帶你去好多平常人去唔到嘅地方,
行晒成個天台講解唔同嘅建築,宗教歷史同背景,天台都分唔同area同要上上落落,所以成個tour都差唔多一個鐘㗎
詳細內容就唔講啦,講得太清楚你地去到個興趣度都會冇咁高

又可以更近距離欣賞哥德式建築嘅細節

企喺一大堆拱頂下面個感覺更加震撼

其中一個馬賽克玻璃窗嘅另一面
原來咁鬼大

tour完咗佢話本來完咗tour係可以再入返教堂參觀
但因為已經關門,所以可以留名一星期內再入返
不過我第二日就走啦,而且都參觀夠晒
如果未來會join rooftop tour嘅巴絲都可以考慮下報最後一節,咁樣就有機會再參觀多一次教堂(戴頭盔:唔肯定全部最後一節都係咁㗎)

差唔多日落冇咩野做,再行去Plaza de Espana睇下有咩唔同
順便去隔離車站買定第二日巴士飛去直布羅陀關口嘅 La linea
日落嘅Plaza de Espana熱鬧好多
有睇日落嘅人,有散步嘅人,有聚集睇Flamenco嘅人,有划艇嘅人,仲有唔少好似我咁鳩流流嘅人

好快天黑又係時候搵地方醫肚,搵咗間幾chill嘅入去,我都唔知間野叫咩名只係記得佢裝修好靚,野食好好食,價錢幾平,飲酒唔洗講,喺西班牙飲酒=飲水
我喺西班牙冇一餐係冇飲酒

我影野食真係影得好求其一上枱用電話紀錄完就即刻掃晒落肚
喺西班牙夜晚真係唔愁搵唔到野食,啲小酒吧又多又開得夜
除咗聽晚會去到嘅Algeciras...

點解因為14日內去過香港?
我過直布羅陀嗰陣其實可以直過,我屎忽痕自己走去櫃台問佢洗唔洗比passport佢睇
佢都有問我有冇去過中港澳,我就咁話我住美國佢就放咗我入去
返西班牙嗰陣直程個關員趕住收工係咁叫人行完全唔check
佢見我特衰 即刻stop我 跟住check 入境時間 因為我係摩洛哥又休達再坐船穿過直布羅陀海峽 個時好撚sad 即日坐車去西維爾
灰撚咗
又係武漢肺炎累事
係 我係摩洛哥都比人指指點點
咁咪成日要帶3支鏡出街?
巴打我早你一個月去
Alhambra真係好正
我都係早一兩日先知要一早買飛
所以得夜晚入場揀
下次要早啲買飛睇佢日頭有幾靚
順帶一提Audalusia地區度度都好多韓國人,一見到班韓國妹影相你就預咗好難搵位影

根本就成個西班牙都唔知點解好多韓國妹
Barcelona所有gaudi嘅景點都充滿影ig相嘅韓國女仔
係呀,習慣咗
但我兩枝Voigtlander都係手動鏡冇電子組件好輕
平時行山就算揹埋腳架都冇乜野
可能係早幾年仲後生去旅行帶埋6x6菲林機訓練返嚟

有時淨係喺條街snap下就鎖晒啲野入locker插枝40 1.4就算
好似係要早成 3個月買飛?
3個月前我乜都未plan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞