武漢肺炎前最後一次旅行 - 西班牙+摩洛哥沙漠+直布羅陀

252 回覆
130 Like 2 Dislike
我真係好好彩
有機會去記得睇埋農曆初一附近先好去
我計漏咗呢樣野
上次睇極光 我又係滿月亮,影出黎成個太陽咁
極光仲可惜你預咗幾多晚去睇?
叫做4晚 頭一晚冇料到 好多星星
第2晚報團一千蚊3粒鐘,勁撚多雲 同大月光
但都叫睇到既 我都有開遊記post
DAY 3 - 2020/02/03

終於克服jet lag瞓足一晚,精神晒!起身就要check out,夜晚飛去摩洛哥
晨早去Mercat de La Boqueria 搵野食,呢個係最出名嘅遊客市集,位於2017年巴塞隆拿恐襲嘅La Rambla大街隔離,隔咗三年ISIS都皮已收,所以唔洗再擔心有恐襲

自己一個缺點就係只可以食小食,埋枱食全部都大size要同人share
不過小食都幾多幾抵

西班牙火腿係必食成隻買返香港都得,平至50歐貴至成千歐都有

水果同果汁都又平又甜 (但我諗呢啲遊客市場應該已經唔算靚貨?)

食飽走去附近Gothic Quarter行下,傳聞呢區治安好差,但我覺得吹大咗,周圍都好多遊客行,睇緊啲袋就冇咩野,起碼唔會有光明正大打劫
巴塞隆拿嚟講都係驚小偷摸你袋偷野,我貴重物品放晒落褸同褲有拉鏈嘅袋入面好安全,小偷都係取易不取難,自己都覺得麻煩人地就唔會睇上你

Gothic Quarter真係好靚,成個區都仲保留住中世紀嘅哥德式建築,我原本對建築學毫無概念,但去完西班牙之後愛上咗哥德式建築

經過巴塞隆那主教堂入去參觀下,唔係好大但真係好靚
去歐洲就係要睇呢啲建築

點樣可以養到咁撚大隻

參觀完仲有少少時間,再鳩行下影下相之後就去機場飛去摩洛哥

飛去Marrakesh搭廉航Vueling,三四十歐咁上下
一上機就瞓咗,起身見到成架飛機冇晒燈
之後機長話要緊急降落馬拉加機場,降落完成機人拍手,我都仲未知咩事應該係電力系統壞咗
喺馬拉加機場等咗三粒鐘終於有另一架機可以飛過去
降落完半夜 12點,機場都準備收工
過關時個關員見廁所板passport以為我支那人叫我去隔離房仔
過到去房仔個人又唔知點解我要過去,佢又走返去問條友
佢地講咗兩句之後就同我講 Hong Kong OK OK,咁就順利入到境
(之後過X光機見到佢地部機用海康威視
要喺機場唱少少錢出市區同比hostel錢先,兌率差到仆街但冇計

終於搞掂晒可以出市區,原本架機冇delay嘅話我係趕到搭巴士平好多
但delay咗焗住比的士佬劏,遊客公價150 DH(同港紙差唔多1:1)
冇得講價,全部司機聽一個大佬指揮,個大佬負責分配遊客
15分鐘車程,貴撚過香港,本地人計錶應該 50有找

落車都仲要自己行巷仔行十分鐘先入到去
因為車入唔到舊城區 (Medina)
一落車有條友行埋嚟話帶我路,佢堅持Medina會蕩失路,我堅持我識路,最後我自己行唔理佢佢就放棄
(喺摩洛哥每一個Medina都好多人會咁做,你跟咗就唔會有生命危險嘅,不過要比tips佢地)
今次住呢間應該係Marrakesh最高級嘅hostel,hostel嚟講超級靚
check in完已經1點幾全房瞓晒,靜靜雞執好野沖個涼都走去瞓

下個post比相同價錢你地睇,你地會覺得好抵
已follow個post唔知幾時先會有機會睇到極光
已follow個post唔知幾時先會有機會睇到極光
你美國 去加拿大應該好方便
我冇咩信心喺雪地揸車
不過而家美加都封緊關本來諗住今個月去加拿大行山
樓主幾點去Seville個廣場,可以影到冇人上次我係到步就周圍行,大慨黃昏去係勁多人,不過有得睇下街頭既flamenco 同回程影到黃金塔都唔錯
日出時間因為hostel未check in 得就去影下先
日出日落我都有去,景色一樣,唯一唔同就係日出得兩三個人,set埋腳架自拍都得
見時間尚早,返hostel比錢比沙漠tour順便睇下沿途有咩食先
大家有冇發覺Marrakesh主要係紅色建築
其實摩洛哥最多遊客去嘅四大城市分別有四大主色
分別係白色Casablanca,紅城Marrakesh,黃城Fes,藍城Chefchaouen (KOL打卡熱點)
可惜我因為時間問題,只係揀咗Marrakesh同沙漠

hostel附近聞到有檔串燒好香,以為淨係串燒,唔記得10定15DH
買完先知原來佢會塞入個包度,食完飽晒
評價:唔難食,唔係特別好食,風味十足,完。

又影下hostel,個裝修咁靚,坐下chill下先

見得閒就走去Jardin Majorelle( 聖羅蘭紀念花園)睇下
我對聖羅蘭都係totally no idea
不過見佢介紹話聖羅蘭將遊歷世界各地見到嘅百幾種仙人掌帶晒去呢個花園,聽落咁把炮就入去睇下啦
入到去大量不分種族嘅女仔喺入面瘋狂影相打卡
有啲仲痴線到攬住棵仙人掌影相

臨日落返返去Jemaa el-Fna Square睇日落
個廣場啲攤檔都開晒
個個都係上間cafe叫杯野飲睇日落

睇完日落去下低啲檔搵下野食,果汁好平,4DH一杯橙汁
好多人覺得飲蝸牛湯好獵奇,其實咪又係同田螺差唔多野
藥材味都幾香,最細兜5 DH好抵

入餐廳食埋個晚餐,傳統Tajine
老實講,食一餐半餐幾好嘅,但如果你知道之後個tour餐餐都食Tajine你就唔係咁諗...

冇野做就返去瞓覺第二朝出發去撒哈拉沙漠
啱啱喺你樓下出咗
你去嗰陣$3咁平我去已經要$4
我仲試埋紅石榴汁$10
聽講有啲檔會扮即榨其實喺後面用濃縮果汁沖
Fez聽講蕩失路機會係100%
Marrakesh我覺得都還好, 行完一日到而家我都有信心唔睇地圖自己可以認到路
屌你見到塔吉窩就想嘔
試過二次後唔敢再食
但Sahara tour餐餐都係
點解世上有咁求其嘅煮嘢食方式

話時話 2月果陣咩天氣?我上次黑仔到 4月初仲落雪,2-6度 去到Tangier 先上升返
返返西班牙食野感動到喊出嚟
4月都落雪?
我2月日頭都熱到仆街,短袖都成身濕晒
沙漠我半夜走出去睇下星都係一件褸搞掂
Lightroom 用咩preset
自己逐張調出嚟冇特定preset
同一個地方個光源同感覺相似就直接sync晒再每張微調
2018年去過摩洛哥
佢地一年裏面有一日家家户户會係屋企劏羊,啲血係屋企流落條街到,門口放曬羊屍體係到,勁難忘
同你用同一部我影唔到咁靚
全部都執過?
代樓主答,係
因為執相好緊要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞