武漢肺炎前最後一次旅行 - 西班牙+摩洛哥沙漠+直布羅陀

252 回覆
130 Like 2 Dislike
可能因為好多相我都等到冇人先影
我都有咁plan過,時間唔夠
計過除左西班牙只可以搭多一個國家
一係提子一係摩洛哥去沙漠
最後揀摩洛哥
因為要坐極長途車去沙漠,辛苦野趁後生同埋自己一個唔洗顧慮其他人就做咗先
Lightroom不過執到一半個mon壞撚咗,之後用第二個mon代替執出嚟硬係覺得唔同咁
好有心機好正好想去旅行呀
十年巴迷
曾經夢想係睇一場美斯同C朗對決
可惜有錢有假時已經冇呢個機會
話就話沙漠,其實唔會好入,你行高啲見到馬路
睇到歐聯大戰都正啦
我想睇美斯慶祝入波都睇唔到
有一球禁區頂拉遠柱擦楣
入到就世界波
喺hostel報散團85歐
自己一個真係覺得冇咩所謂就散團算
我最想係識到一班人可以自訂tour, 去夠4日用一日全日深入沙漠

覆埋你上面
我去之前都冇諗過同馬路咁近
可能要去隔離Algeria先睇到四面都一望無際沙漠嘅景色
DAY 2 - 2020/02/02

加返個日子方便自己回憶先,算係DAY 2啦
冇咩點瞓之下就上飛機去巴塞,落機都仲係 9 am
諗住會好充實?其實好撚攰又jet lag瞓唔到
2月頭好似香港嘅各位都已經全民口罩,而巴塞隆拿嘅機場只有零星幾個遊客戴住N95,支那遊客因為封城嘅關係少之又少,絕對係旅行絕佳時機 (但我喺機場都係見到有幾個支那大叔大媽,屌你老味行過佢隔離仲要冇罩喺度咳,嚇撚到我閉氣跑走)

臨落機已經見到好壯觀嘅聖家堂,原諒我太耐懶得拎相機出嚟用iPhone夾硬Zoom

因為喺瑞士過咗關,去到西班牙都係神根地區所以當內陸機唔洗過關
直接搭地鐵去hostel,(巴塞隆拿地鐵都好方便)
Hostel住聖家堂附近14歐一晚,我都係住一晚睇場波第二日就飛去摩洛哥
check-in之後去coffee shop買杯咖啡食個牛角飽醒下神先
沿途見到好多人屋企都掛旗支持加泰獨立

之後就直奔魯營參觀下先(夜晚先睇波)

屌未打完㩒錯出咗post
繼績返參觀魯營先,基本上有一半係美斯博物館大量美斯入波精華睇

參觀完覺得真係好撚攰,返hostel瞓一瞓等夜晚睇波
場波係開波前一日先買飛,8x歐坐差唔多最前
現場近距離睇美斯真係同睇片好唔同
每一個動作佢都做得好輕描淡寫咁
今場冇波入,不過睇到佢助攻兩球比新星Fati都收貨啦
不過坐得近就睇唔到成隊波個組織,下次應該搵一場坐最頂
(是但啦巴塞呢幾年踢到閪咁樣

順便講一講巴塞隆拿嘅足球氣氛都真係好高,周圍都係舖頭賣巴塞野,個個地鐵站都有攤檔賣波衫(雖然唔係MIC,但明顯假野嚟
條街大量人著巴塞波衫 (開波前地鐵基本上係滿晒波衫人)

呢個區全程打鼓揮旗唱會歌冇停過,Die Hard 區嚟氣氛爆棚

最後完場2:1,睇完即刻返去瞓覺

巴打啲相影得好靚
主要係景靚就鳩影都靚
啲相靚撚到
因為我之後仲有場基達菲,睇唔到一場都冇所謂,同埋我個行程隨時可以加減
基達菲場波佢就係移早咗一日搞到我喺南部冇得留多日
南部成個Andalusia 地區都好正
Albraham要訂飛呀,不過我冇入
留返少少遺憾等自己有籍口下次再去
(其實係on99唔知要提早好耐之前買定
Catedral de Sevilla真係震憾到我
Ronda 行落去崖底瞓咗陣
行返上去想食tapas飲下野點知堆餐廳夠鐘瞓晏覺
我中意Granada叫野飲送tapas嘅傳統
引起到你共鳴係我榮幸
Lm
本身今年同女女去西班牙玩 但比支那肺炎搞到冇得去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞