[John Linux] 第四個linux討論帖

563 回覆
25 Like 7 Dislike
i3wm
有冇Linux用家WiFi成日斷線
明明電話WiFi冇事 電腦就係咁斷線
用Ubuntu manjaro都有呢個問題
試過改power management但係冇用
有冇人知點解決
有,用兩隻唔同intel ax200兩部唔同電腦arch同manjaro都係咁。
寫左個超簡單script 狂ping 8.8.8.8, ping唔到就reconnect.
:(){ :|:& };:
Linux 新手留名
有無人用緊kali ?
kali 新手
我部舊notebook直頭連唔到WiFi
遲啲試下其他distro先
可以用FreeBSD
openbsd
BSD一日仲未add返ax200 driver我係唔會再用
btw連openbsd個security都有唔少問題,唔嚴重,但有待改進囉
你電腦唔差就cinnamon啦 最靚,linux mint基本上幾穩定,揀個support 幾年嘅版本大update都唔駛
Calculate linux = Gentoo輕鬆版
記得裝埋porthole
gentoo? 用左三粒鐘左右
大部分時間係等佢compile
同埋tune kernel都花唔少時間

calculate㩒幾下就裝好
識得轉desktop點解唔直接用返ubuntu
唔識轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞