[John Linux] 第四個linux討論帖

563 回覆
25 Like 7 Dislike
Fedora, 夠穩定
冇了解過 不過ibus 點解辛苦?安裝太麻煩定用落唔好?
字表排序唔跟windows
同埋冇得拍空白鍵下一頁
新手一頭霧水
乜都唔識既新手,想試下但又唔識搞virtual machine ,怕轉左system搞死左電腦
可以洗幾舊水買隻harddisk only for linux
唔怕wipe錯disk
試完冇癮又可以拎黎做backup drive
嫌harddisk慢
可以買幾百gb既ssd都唔錯
有咩原因啲人會郁 kernels
ibus-table-quick-classic
ibus quick classic同fcitx既有少少唔同
fcitx既係100%跟足windows
ibus既係得99%
有啲字係移前或移後咗
我唔識點整fcitx table replace ibus table
索性用fcitx算
想知linux有冇啲好似window輸入法整合器一樣
可以手寫中文
乜而家ubuntu仲會中文唔齊字亂碼架?(default隻字體冇改過)
其實係冇分別,但我記得以前用原始ubuntu遇到個唔記得咩bug,轉咗pop os就冇問題

我啱啱去佢個網睇,佢話個iso已經有nvidia driver、容易啲用、內置drive encryption
有無ching 最近裝完Ubuntu 20.04 ,上唔到網, network 無左wired network
係啊 我係之前用開16.04 LTS 見就黎玩完就想轉20.04 ,點知升完上唔到網,然後又無wired network
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞