[John Linux] 第四個linux討論帖

563 回覆
25 Like 7 Dislike
點解無arch/manjaro同好
巴打你用邊個wm
dwm如何?
arch btw
用緊 caja ,跟 linux mint mate DE
有部測試電腦用 manjaro
但話明測試,實際好少用,試野先用
我有部人地送既 notebook 好似 transformer 咁個 mon 可以拆出黎
但 run linux 時個畫面同內容180度反轉左,即係明明 start menu 係左下角,個 cursor 要移去右上角先 work
唔係問file manager
不過mate好似得好少theme
係喎,唔好意思
用緊 metacity 唔想太花巧,有時會用下 compiz 玩下
我冇乜所謂,反而我鍾意 linux mint 預設綠色 theme ,對眼冇咁痛
熟邊樣咪用邊樣
暫時用緊artix計唔計?
呢部我都用緊,硬件黎講算唔錯,之前入過水都無事,係有少少食電,同個touch pad 太sensitive, 成日唔覺得click 到
artix認唔到我張bluetooth pcie卡
冇得用bt喇叭 真係不了
開server自用
用debian定centOS好

debian
centos最新版得返一年玩
之後倒轉變測試版
無左穩定嘅centos諗唔到有咩優勢
自用更加debian方便d
有都要driver啱
有可能touch走位
推薦gentoo
有得自己調較kernel會少d問題
懶d既可以去github搵install gentoo on surface既tutorial
VM有冇試過gentoo?
linux mint 用 Cinnamon / MATE / Xfce 邊個好 ? 我選擇困難症

大家又用緊邊隻?

雖然之前用過ubuntu 狂 freeze 但應該唔係電腦效能問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞