[John Linux] 第四個linux討論帖

563 回覆
25 Like 7 Dislike
係啊
睇完systemd唔好請學埋點解唔好
systemd其實係幫你package
你desktop版唔用 我驚會好多問題
用返啲sysvinit 既distro lo 其實啲人講唔好都係基本認為systemd 違反左Linux keep simple and stupid 既理念,而其實上應用既層面有咩唔同我就無咩研究了
轉左玩Pop OS
真係咩都係work out of the box
幾穩定 大推
唔緊要
由win7改成收費更新到冇更新之後
開始轉用linux就冇咩點固定過
ubuntu勁係因為google 唔好用都係因為google
google好似想將ubuntu整到desktop版 chromeOS咁 os as service
我係指幾小時到幾個月刪一次os
唔明,係咪即係mint唔好? 我用咗mint(工作用+娛樂用,每1個禮拜要boot windows for microsoft office正版)以年計,但係唔明systemd?

因為我只係因為免費而用linux mint 無咩鑽研有冇得講吓點解唔好?so far我幾stable

我見到ubuntu界面同windows太唔同就即刻del咗 我平時係街見到macos都係好似白痴咁,上個網都要左撳右撳
pop os適唔適合日常用

係咪可以裝apps係個store度click download uninstall
ubuntu唔好用,我一開始想裝個apps, 拉個shortcut落desktop都唔得好難用
就係 design for日常使用 包括打機上網睇片
可以直接喺app store uninstall
個app store仲包埋flathub
gnome 3有一排係無desktop icon 嫁,後來有tweak 可以mirror desktop folder 既document,你要似Windows ui 既操作方式,應該用kubuntu 或者其他de
我轉用linux冇耐未固定用某個distro先四圍試
systemd問題一律搵opensource巴解決
我係喺邊道講?想揾返

唔會搵到
下,噉你喺係邊道睇到啲link㗎?
因為我睇番LM原來唔係你嚟
冇所謂,我純粹想睇返係邊個講
+1 表示比Ubuntu靚好多
玩kde用manjaro最順暢
manjaro嘅driver support最足
lutris同steam都正常運作到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞