[John Linux] 第四個linux討論帖

563 回覆
25 Like 7 Dislike
for d application用 例如minecraft , csgo server 依d 80 443 ICMP 長關
好想用 archlinux (manjaro) 但自己要用啲 linux 版安裝檔都係 .deb,夾硬裝撞到七彩
我本身有server 用開ubuntu, 啱啱部新laptop 裝咗manjaro, 其實跟機個add/remove software有official repo, snap, flatpak, aur 都好方便,但我都驚你講咁,裝deb 會撞

btw, 唔知點解我用snap 裝嘅app 字體出事,啲字變晒空格
用內置pamac好夠
想裝 nordvpn 同 pcloud
Using GUI Pamac
Open Pamac - the name in menu is Add/Remove Software and navigate to the Preferences page. You will be required to enter your password to access it.

At Preferences page → select the AUR tab → and move the slider to enable AUR.

跟住查nordvpn 同pcloud,距地都係係aur野黎
係咪官方嘢嚟先
唔係
齊唔齊官方提供嘅功能先
有冇 nordlynx
有冇 kill switch
有冇 double vpn

pcloud 有冇 mount cloud drive 功能

無就焗住要轉用 ubuntu
我無用過呢兩個software,其實唔知道
咁你平時用開邊個 vpn
呢間黃到金,但速度...
Page1 圖係邊個版本?
佢suppose你每次update完自己開返.pacnew file merge 返啲config
所以其實唔算佢問題

你個問題我都試過
要喺另一個system去改返個config 先入得返
嗰時明明仲趕住要用電腦
好彩有dual boot另一個linux system
貴到金 BF半價 2年= NordVPN普通折扣3年

剩係nordlynx唔裝一次應該無人有佢果套source掛?
kill switch用普通openvpn+script?

double vpn可以搭nordlynx用?
嗰陣係update緊去咗食飯,食完返到嚟佢timeout lock screen,咁就收咗皮,好彩有隻後備手指
平平地砌左條女 john linux
如果有人對UI有追求可以試吓 Zorin. Ubuntu based不過真你好靚
openbox
最近有需要由香港remote去倫敦起linux test server
想setup埋xrdp但係試過就咁ubuntu20.04+xrdp慢到嘔泡開個folder都十秒
試過mate gnome xfce都唔掂

邊度出咗問題🤔🤔
想問吓大家用緊邊隻office?
裝咗ubuntu 20.04
但係用libre office 或者wps開人地send過嚟嘅word檔啲圖就會show唔出
要用翻windows開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞