[John Linux] 第四個linux討論帖

563 回覆
25 Like 7 Dislike
xfce 咁醜樣用唔落手
部desktop 用緊
老母只用browser 上下網
裝定 firefox 同chromium, 暫時都無咩問題
家變
Upgrade Fedora上34搞到以前啲Gnome Extension廢咗一大半,結果見到嚟緊KDE Plasma 5.22有Adaptive Sync就把心一橫裝埋KDE Plasma Desktop嚟玩。
而家我唔想返去用Gnome
gnome係垃圾
有無巴打曉bash scripting
功課有個task唔識做
我之前update咗gnome
每次lock咗機開返,兩個mon有3/4變咗黑色
次次都要restart gnome先搞掂,垃圾到痴線
乜嘢要求?
Gnome 廢,cinnamon 啲bug fix 永世唔會push 去其他distro
用過KDE 覺得set up 有啲煩,但cinnamon 再唔更新真係迫人轉會
其實應該係好簡單但我真係唔識

用While loop寫一個program accept用户輸入嘅七個數字,如果啲數字係6至70,就會計個總和出黎
如果啲數字係6至70以外,但100或以內,就會show個error message然後叫用户再輸入。如果輸入嘅數字係100以外,個program就直接terminate,唔會再叫用户重新輸入。

求救
第一個while loop 做重覆7次
第二個while loop 處理read
再一個if handle 0-100 else exit
如果個數字係6-70 就加埋佢exit 第二個while loop
可唔可以pm我阿ching
我係IT新手 對呢啲完全冇概念
留個tg俾我得唔得
已經講晒成個logic
自己Google 下啲syntax,試下read input 同加下數先
woo fedora
尋日第一次裝Linux
喺mac 度dd 咗個iso 入手指
結果error 咗成個下晝
話咩wait 30 seconds for …

搞撚咗五六個鐘,又換Windows 又換gui software
又改名,又入去搵sda
諗諗下可能係USB3.0 嘅問題
嬲嬲地落街買隻USB2.0
dd 完就搞掂咗

我裝arch,想請教下有乜window manager 好用
我試過dwm exwm ,但都麻麻地
i3
openbox
睇你中意tiling定floating
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞